Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 28

Scarlatina - enciclopedia universala

Scarlatina:  Boala infectioasa contagioasa, actualmente rara, cauzata de difuzarea in organism a toxinelor secretate de streptococul de grup A. Scarlatina afecteaza aproape exclusiv copiii. Ea se transmite prin inhalarea picaturilor de saliva emise de un subiect infectat cu streptococul de grup A. Toxiinfectia se dezvolta plecand de la un focar purulent cu localizare faringo-amigdaliana (angina). Boala se declara brusc, dupa o perioada de incubatie de aproximativ 4 zile, sub forma unei febre ridicate (39°C), a unei umflaturi dureroase la nivelul ganglionilor gatului si a unei angine eritematoase (cu inrosi-rea gatlejului). Toxina secretata de streptococ difuzeaza in organism si declanseaza o eruptie cutanata la doua zile dupa aparitia anginei. Bolnavul ramane contagios atata vreme cat dureaza angina. Eruptia cutanata, ori exantemul, se traduce printr-o multitudine de puncte rosii; ea debuteaza cu toracele apoi se intinde la intregul corp in 48 ore, in afara palmelor si suprafetelor plantare. Eruptia mucoasa, ori exantemul, se caracterizeaza printr-o depunere alba, care acopera limba si lasa locul, in a 5-a zi de evolutie, unei roseti stacojii cu granulatie zisa zmeurata. Dupa aproximativ o saptamana, febra scade, exantemul dispare si exantemul este inlocuit cu o descuamare cu coji fine a corpului; palmele si plantele picioarelor se descuameaza in lambouri. Complicatiile pot fi cele ale anginelor cu streptococ netratate: nefrita (inflamatia rinichilor) si reumatismul articular acut si subacut. Scarlatina este tratata prin administrarea de antibiotice (penicilina, eritromicina) si prin odihna. Este posibil sa fie cautat streptococul, in mai multe randuri, la persoanele care au fost in contact cu un bolnav atins de scarlatina pentru a le trata preventiv. Nu exista un vaccin impotriva scarlatinei; o persoana care a fost atinsa de scarlatina dobandeste o imunitate durabila fata de aceasta boala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scatiul (Carduelis Spinus) - enciclopedia universala

Scatiul (Carduelis Spinus):  Este o pasare de talie mica care cuibareste in Romania in zonele montane. Iarna coboara si in zonele de campie si poate fi observat frecvent in parcuri si gradini. Scatiul este raspandit in toata Europa, mai putin Islanda si cu mentiunea ca pentru cuibarit prefera zonela montane si padurile din partea de nord a continentului iar iarna migreaza pe distante scurte in campie si spre zonele sudice mai calde. Penajul are un colorit general galbui, cu nuante mai intense in zona capului si in partile inferioare si nuante verzui pe spate. Burta este albiciosa, brazdata de dungi cenusii. Masculul are un colorit mult mai aprins decat cel al femelei. Lungimea corpului este de 12 cm, deschiderea aripilor de 20-23 cm si greutatea de 12-18g. Durata medie de viata este de 2-3 ani. Scatiul se hraneste cu semintele produse de copaci, in general cu cele asociate cu coniferele insa, mai ales iarna, consuma si semintele de mesteacan si arin. Cuibul este construit in copaci, din mici crengute, iarba si licheni, si este captusit cu vegetatie si par. Femela depune 4-5 oua in 1-2 serii pe an. Puii eclozeaza dupa aproximativ 12-13 zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scaun incalzit - enciclopedia universala

Scaun incalzit:  Scaun prevazut cu incalzire, la comanda, a sezutului si a spatarului, astfel incat, in conditii de ger, sa cresca gradul de confort al ocupantilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scaun sport - enciclopedia universala

Scaun sport:  Scaun ergonomic cu reglaje diverse, potrivit fizionomiei ocupantului, cu linii stilistice elegante, usor si sigur in egala masura, menit sa ofere suficient sprijin lateral indeosebi in curbele mai dificile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 25 26 27

28

29 30 31 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct