Enciclopedia universala

articole cu litera S - pagina 40

Scolioza - enciclopedia universala

Scolioza:  Curbare laterala patologica a coloanei vertebrale (rachisului). Exista trei tipuri, de gravitate diversa. Atitudinile scoliolice sunt caracterizate printr-o curbare la dreapta sau la stanga a rachisului, vizibila in pozitia in picioare, care se corecteaza atunci cand subiectul se apleaca in fata. Ele sunt de cele mai multe ori cauzate de o inegalitate a lungimii gambelor, fenomen frecvent in cursul cresterii dar care mai poate persista si la varsta adulta. Atitudinile scoliotice necesita o supraveghere deosebita la subiectii aflati in perioada de crestere. Scoliozele antalgice, deosebit de dureroase, insotesc un lumbago sau o sciatica lombara. In principiu, ele se corecteaza atunci cand este tratata cauza lor, dar pot persista, chiar se pot transforma in scolioza adevarata, cu rotatia corpilor vertebrali. Ele necesita deci o supraveghere regulata. Scoliozele adevarate, denumite si scolioze osoase sau scolioze structurale, se subimpart in trei categorii diferite. Scoliozele prin malformatii congenitale ale unei vertebre (doar jumatate dintr-o vertebra s-a dezvoltat) exista de la nastere si sunt adesea evolutive. Scoliozele prin deformatie dobandita a uneia sau mai multor vertebre (sechele ale unui morb al lui Pott, de exemplu) pot fi foarte importante. Scoliozele idiopatice, caracterizate printr-o rotatie a vertebrelor, debuteaza in copilarie si se agraveaza in timpul intregii perioade de crestere fara a antrena vreo durere. DIAGNOSTIC Acesta se pune pe baza examenului clinic, a unor masuratori facute asupra axului vertebral, masuratori realizate mai cu finete pe cliseele radiologice facute ulterior. Astfel, scolioza este definita prin sediul ei precis (dorsal, lombar) si prin marimea in grade a unghiului observat intre vertebre. Curburile scoliotice trebuie sa fie masurate periodic. Daca ele sunt moderate, necesita o gimnastica adecvata si un tratament ortopedic (corset, gips). Doar scoliozele evolutive sau de importanta trebuie operate dar, in masura posibilitatilor, nu inainte de sfarsitul cresterii osoase a rachisului. De cele mai multe ori, tratamentul consta, dupa ce s-au corectat cat mai bine curburile anormale, in sudarea vertebrelor atinse cu o grefa osoasa (artrodeza). Acest act operator, aproape intotdeauna asociat cu o osteosinteza posterioara si/sau anterioara (punerea unei placi sau a unei tije), permite indreptarea coloanei vertebrale, cu pretul totusi a unei oarecare redori. Lombostatele sunt de o mare utilitate pentru a trata anumite scolioze lombare care devin dureroase si evolutive la varsta adulta: alterarea discurilor intervertebrale, chiar compresia radacinilor nervoase sau a maduvei spinarii, avand drept consecinta complicatii neurologice grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Sconcsul - enciclopedia universala

Sconcsul:  are o coada sa groasa ca un manunchi de pene, acest animal mic, negru cu alb, de talia unei pisici, te face sa te gandesti la o jucarie de plus sau la un personaj din desenele animate. Dar nu te lasa inselat: sconcsul este o ruda a dihorului si, la fel ca acesta, are la baza cozii doua glande mici care produc un mosc cu miros respingator! Daca este in pericol, sconcsul poate proiecta acest lichid uleios, urat mirositor si iritant asupra inamicului. Adio, zile bune! Din fericire, sconcsul nu va utiliza aceasta aparare decat ca ultima varianta. Intr-adevar, atunci cand este deranjat, mai intai el maraie sau suiera si loveste des pamantul cu labele din fata. Sconcsul este un animal nocturn: el se hraneste noaptea scurmand pamantul cu ghearele lui lungi in cautare de insecte, larve, plante sau mici animale. La sfarsitul toamnei, sconcsul si-a facut rezerve serioase de grasime sub piele; atunci femela cauta un adapost adanc, unde isi va putea petrece toata iarna impreuna cu cei 4 pana la 6 pui pe care i-a nascut in primavara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scorbut - enciclopedia universala

Scorbut:  Boala acuta sau cronica cauzata de o carenta in vitamina C de origine alimentara. Scorbutul se intalnea candva in stare endemica in inchisori, pe corabii si, in mod general, la toate persoanele cu o alimentatie saraca in legume si in fructe proaspete. Aceasta boala se traduce prin hemoragii, tulburari ale osificarii, alterari ale gingiilor, tendinta de a obosi repede si o mai mica rezistenta la infectii. Scorbutul se vindeca prin administrarea de vitamina C

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

Scorpionul - enciclopedia universala

Scorpionul:  poseda pana la 12 ochi, si cu toate acestea are o vedere foarte slaba! Din fericire, nu are prea mult nevoie de ea, fiind un animal nocturn; vaneaza noaptea si este capabil sa-si repereze prada (paianjeni, insecte) cu ajutorul unor perisori foarte sensibili la vibratii. Atunci cand prinde o prada cu clestii, el o imobilizeaza injectandu-i venin cu ajutorul ghimpelui care se afla la capatul cozii. Intepatura scorpionului este comparabila cu cea a albinei. Deci, contrar a ceea ce se crede adesea, ea nu este in general periculoasa pentru om. Dar, atentie, intepatura anumitor scorpioni, cum sunt cei care traiesc in Sahara, poate fi mortala! In timpul imperecherii, masculul si femela se tin cu clestii, iar masculul intoarce femela, facand-o sa treaca peste sperma pe care a depus-o pe sol. De cand se nasc, puii-scorpion se pun la adapost pe spatele mamei lor timp de aproape 10 zile. Talia adultilor atinge, in functie de specie, de la 2-3 cm la 18 cm lungime.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera S

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct