´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera T - pagina 4

Tahicardie - enciclopedia universala

Tahicardie:  Accelerare a frecventei batailor inimii peste 90 de pulsatii pe minut. Ritmul cardiac normal variaza la majoritatea subiectilor de la 60 la 90 pulsatii pe minut, cu o medie de 70 pana la 80. O accelerare a aclivitatii electrice a nodului . sinusul, stimulatorul fiziologic al inimii, antreneaza o tahicardie sinusala. Ea poate fi fie naturala, ca in cursul unui exercitiu muscular, fie patologica; acesta este cazul cand ea insoteste o febra, o anemie sau in majoritatea bolilor cardiace sau pulmonare in faza lor de agravare. O tulburare a ritmului poate fi la originea unei tahicardii, cu caracteristici diferite dupa portiunea inimii in care ca ia nastere: tahicardiile atriale debuteaza in auricule, acestea putand bate cu o frecventa de 200 pana la 600 pulsatii pe minut; din fericire, nu toate aceste impulsuri sunt transmise ventriculelor, deoarece nodul auriculoventricular joaca un rol de filtru retinandu-le; de asemenea, tahicardiile atriale sunt adesea benigne; tahicardiile jonctionale, provocate, in general, de un scurtcircuit la nivelul nodului auriculoventricular sau prin intermediul unui fascicul de conductic anormal, pot atinge un ritm de 200 pulsatii pe minut; este vorba de cele mai multe ori de forme benigne carc evolueaza prin crize paroxistice (boala lui Bouveret); tahicardiile ventriculare pot atinge 300 pulsatii pe minut; ele sunt adesea grave si greu de tolerat, deoarece ventriculul nu mai poate sa-si mai indeplineasca functiile sale de ejectie sangvina; aceste tahicardii degenereaza uneori in fibrilatie ventriculara, care este insotita de stop cardio-respirator si de o stare de moarte aparenta. O tahicardic poate evolua in mod complet tacit, (ara simptome, ori se poate traduce prin palpitatii, prin stari de indispozitie si prin sincope. Tratamentul depinde de originea si de tipul de tulburare a ritmului responsabil de tahicardie. Daca exista o cauza favorizanta (cafea, tutun, de exemplu), trebuie sa fie suprimata; de altfel, tratamentele medicamentoase anti-aritmice sunt uneori adecvate. Tehnicile ablative (mai ales utilizarea de curent de radiofrecventa) constau in distrugerea pe cale endocavitara (inaintarea unei sonde pana la inima) a zonei de miocard responsabila (de exemplu, focar de hiperexeitabilitate ventriculara, responsabil de o tahicardie ventriculara rebela.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tahifilaxie - enciclopedia universala

Tahifilaxie:  Fenomen de toleranta rapida a organismului fata de un medicament a carui eficacitate descreste pe masura ce se inmultesc crizele, obligand ca dozele sa fie crescute.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tahipnee - enciclopedia universala

Tahipnee:  Accelerare anormala a frecventei respiratorie. Tahipnee este de departe, mai ales la copil, forma cea mai frecventa a dispneei (jena respiratorie). Ea este de cele mai multe ori urmarea unei cauze pulmonare: bronho-pncumopatic acuta infectioasa (bronhopneumonie in limbaj curent), inhalare sau ingestie de substante toxice, falsa ruta alimentara ctc. Totusi, ca mai poate fi cauzata de o insuficienta cardiaca, de o tulburare a centrilor nervosi care comanda respiratia (coma), de o leziune a peretelui toracic (fracturi multiple ale coastelor), de o criza de tetanie sau de o simpla angoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Taiga - enciclopedia universala

Taiga:  padure de conifere din Asia si America de Nord.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct