Enciclopedia universala

articole cu litera T - pagina 46

Tibia - enciclopedia universala

Tibia:  Os lung, voluminos, situat la fata interna a gambei, al carei schelet il constituie impreuna cu peroneul. Tibia se articuleaza in partea de sus cu femurul pentru a forma genunchiul, in partea de jos cu astragalul si cu peroneul (articulatia gleznei). Fracturile de tibie sunt frecvente, uneori izolate, dar de cele mai multe ori asociate cu o fractura a peroneului. Tratamentul lor este foarte diferit in functie de locul fracturii. Astfel, o fractura a extremitatii superioare (fractura platoului tibial) sau a extremitatii inferioare (fractura lui Dupuytren) ale tibiei, care afecteaza articulatia, necesita o reducere chirurgicala in modalitatea de a obtine o reconstituire anatomica perfecta a suprafetelor articulare, in timp ce, in caz de fractura a diafizei (partea mediana) tibiei, asociata adesea cu o fractura a peroneului, reducerea se poate face manual. Consolidarea osului este obtinuta, in functie de caz, intre 45 zile (fractura izolata a extremitatii superioare sau inferioare) si 3 luni (fractura diafizei). Principalele complicatii ale fracturii de tibie sunt infectia, in caz de fractura deschisa, si mai ales pseudoartroza (absenta unei consolidari normale a osului) si calusul vicios (consolidarea intr-o pozitie defectuoasa).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tibiscus - enciclopedia universala

Tibiscus:  (din 1991, Uzdin, Banatul Sarbesc) lunar cu profil cultural, care ofera informatii despre activitatea comunitatii romanesti din Banatul Sarbesc, dar si din alte zone locuite de romanii din Sudul Dunarii, ca si din intregul Banat, precum si pagini de literatura clasica si contemporana, inclusiv din Romania. Publicatie editata de Societatea Literar - Artistica 'Tibiscus'.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Tic - enciclopedia universala

Tic:  Miscare anormala involuntara si repetitiva, care survine brusc si este de scurta durata. Ticurile apar de cele mai multe ori in copilarie. Ele sunt de 3-4 ori mai frecvente la baieti, iar caracterul lor familial nu este deloc rar. Intre 6 si 8 ani apar uneori ticuri fara gravitate care se estompeaza de la sine. Nici o leziune a sistemului nervos n-a fost pusa vreodata in evidenta la pacientii care sufera de ticuri. Este evocata uneori o cauza psihologica. In unele cazuri, se constata tulburari psihologice nete: componenta de agresivitate, narcisismul fragil (subiectul nu are destula incredere in el). Prin forta vointei, un tic poate fi suspendat temporar, spre deosebire de alte miscari anormale: tremuraturi, diskinezii (perturbatii ale miscarilor sau ale mobilitatii unui organ) si mioclonii (contractii scurte, rapide si involuntare ale unuia sau mai multor muschi). Ticul este stereotip (intotdeauna identic cu el insusi) si repetat in salve. Frecventa sa creste in caz de emotie si de anxietate, se micsoreaza in caz de odihna. Unele ticuri, simple, nu implica decat cativa muschi, altele, complexe, iau aspectul unei veritabile gesticulari. Ticurile privesc mai ales fata (clipitul pleoapelor, incruntarea fruntii, surasul, clatinatul din cap, contractia muschilor maxilarelor), gatul (miscarea de flexie sau de inclinare pe o parte), umerii (ridicare, coborare), muschii laringelui (vocalizare, bombanit, tuse). Daca ticurile sunt prea deranjante, se poate propune un tratament destinat sa diminueze frecventa lor: prescrierea de neuroleptice sau terapia comportamentala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

TIC - enciclopedia universala

TIC:  (Transfer In Channel) - transfer in canalul de comunicatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

« 43 44 45

46

47 48 49 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct