Enciclopedia universala

articole cu litera T - pagina 72

Toxidermie - enciclopedia universala

Toxidermie:  Tulburare cutanata si/sau de mucoasa, cauza fiind ingestia sau injectarea unui medicament. Mecanismul pus in joc permite sa se claseze toxidermiile in doua mari categorii. Toxidermiile imunoalergice sunt cauzate de o hipersensibilitate ("alergie" in limbajul curent). Toxidermiile neimunoalergice au diferite cauze: depunere de medicament sub piele (argirie), supradozare (eliminare insuficienta a medicamentului prin ficat sau prin rinichi, interactie dintre diferite medicamente), efect secundar al unui medicament (caderea parului consecutiva administrarii de medicamente anticanceroase, de exemplu), perturbare a florei microbiene (dezvoltarea de ciuperci de tipul Candida albicans dupa o antibioterapie pe cale generala), reactie fototoxica (declansare dupa expunerea la soare a unei eruptii rosii sau buloase, consecutiva luarii unui medicament) etc. Unele cazuri de toxidermie sunt acute si grave, chiar mortale in absenta tratamentului, simple mancarimi, o urticarie, un edem Quincke (umflare a fetei), o indispozitie sau o eritrodermie (roseata generalizata), daca nu li se gaseste o alta cauza si daca pacientul ia medicamente, atunci acestea sunt de considerat drept semne importante de alarma, uneori suficiente pentru a necesita o spitalizare de urgenta. O toxidermie mai poate sa se traduca printr-un eritem pigmentat fix (roseata care apare in aceleasi locuri intotdeauna, la fiecare priza de medicament), o eczema, o eruptie buloasa, o purpura (roseata hemoragica prin extravazarea de globule rosii in afara vaselor sangvine), o acnee, un soc anafilactic (prabusire circulatorie), o boala serica, o vascularita alergica, un lupus eritematos, un pem-figus vulgar, un pseudolimfom, o fotoalergie medicamentoasa, tulburari ale pigmentatiei sau probleme pilare (caderea parului, hipertricoza, dezvoltarea anormala a perilor intr-o regiune in care nu se intalneste, de obicei, decat un puf fin) etc. Diagnosticul se pune adesea pe baza caracterului simetric al leziunilor, a mancarimilor foarte puternice pe care ele le provoaca, a faptului ca debutul eruptiei coincide, cu o aproximatie de cateva ore sau cateva zile, cu luarea unui nou medicament. In sfarsit, disparitia leziunilor o data cu oprirea luarii medicamentului si eventuala lor recidiva in caz de o noua priza constituie, de asemenea, argumente diagnostice foarte importante. Tratamentul consta in suspendarea luarii medicamentului in cauza si in ingrijirea simptomelor: ingrijiri cutanate, prescrierea de antihista-minice (impotriva mancarimilor), chiar reanimare in cazurile cele mai grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Toxiinfectie - enciclopedia universala

Toxiinfectie:  Stare infectioasa provocata de o toxina microbiana (substanta toxica elaborata de un microorganism). O toxiinfectie este o stare infectioasa grava care se traduce, in principal, printr-o alterare a starii generale, semne nervoase si cardiovasculare (colaps).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Toxiinfectie alimentara - enciclopedia universala

Toxiinfectie alimentara:  Infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (iSalmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, Clostridium perfringens si Yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia este de cele mai multe ori rapid benigna si boala dispare de la sine. O toxiinfectie alimentara nu necesita decat o rehidratare, iar in unele cazuri medicamente antispasmodice si intarzie-toare ale tranzitului, uneori antiseptice intestinale. Subiectilor imunodeprimati li se pot prescrie antibiotice, ca si copiilor si batranilor. Prevenirea consta in controlul filierei productiei de oua, precum si in respectarea regulilor de igiena, a conditiilor de preparare, conservare si distribuire a alimentelor si in controlul acestora.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

Toxina - enciclopedia universala

Toxina:  Substanta toxica elaborata de catre un microorganism si responsabila de capacitatea acestuia de a provoca o boala. Endotoxinele sunt produse in interiorul unor bacterii Gram negative si sunt eliberate in cursul distrugerii acestora. Exotoxinele sunt secretate in exterior de catre germeni Gram pozitivi si difuzeaza in organism. Exotoxinele servesc la prepararea vaccinurilor sub forma de anatoxine (toxine care si-au pierdut toxicitatea, dar care si-au pastrat puterea lor imunogena).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera T

« 69 70 71

72

73 74 75 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct