Enciclopedia universala

articole cu litera U - pagina 20

Ureche, Grigore - enciclopedia universala

Ureche, Grigore:  (n. 1590 - d. 1647) - cronicar. Mare boier moldovean. Cronica lui nu s-a pastrat decat in copii interpolate de Simion Dascalul si Misail Calugarul. A fost tiparita de Mihail Kogalniceanu cu titlul Letopisetul Tarii Moldovei, 1858 si cuprinde istoria Moldovei intre 1359 si 1594.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Urechelnita - enciclopedia universala

Urechelnita:  (forficata) se recunoaste prin clestele de la extremitatea abdomenului sau, pe care-l ridica atunci cand este amenintata. Numele sau provine de la o legenda care spune ca daca ne-ar intra in ureche ar fi capabila sa strapunga timpanul cu acest faimos cleste! Bineinteles ca acest lucru nu este adevarat si nu exista nici un motiv sa te temi de aceasta insecta perfect inofensiva. Clestele sau este format din 2 falci (cerci) care sunt curbate la mascul si aproape drepte la femela. Urechelnita se hraneste mai ales cu resturi vegetale, cu legume si cu petale de flori. Ea fuge de lumina si traieste in general ascunsa prin vegetatie si in case. Femela depune intre 20 si 40 de oua in pamant, apoi le vegheaza toata iarna (acesta este un comportament cu totul exceptional la insecte). Larvele ies din oua la inceputul primaverii si sunt hranite si ingrijite de mama lor; ele devin adulte la sfarsitul verii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Urechia, V. A. - enciclopedia universala

Urechia, V. A.:  (n. 15 februarie 1834, Piatra Neamt - d. 22 noiembrie 1901, Bucuresti; nume la nastere: Vasile Alexandrescu) -istoric si scriitor. A studiat Literele la Sorbona si Madrid. Casatorit cu o spaniola, s-a ocupat de relatiile culturale dintre cele doua tari. Profesor si decan la Facultatea de Istorie a Universitatii din Iasi. A fost ministru al Cultelor. Unionist. A fost unul din fondatorii Ateneului Roman (1865) si ai Societatii Academice Romane, presedinte al Academiei Romane (1901) . Membru corespondent al Academiei Spaniole si Institutului Etnografic din Paris. A publicat Istoria romanilor, 14 vol., 1891-1902; Istoria scoalelor de la 1800 la 1864, 4 vol., 1892-1901. Ca literat a scris proza: Omul muntelui, 1857, memorialistica si a cules legende populare: Legende romane, 1891.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

Uree - enciclopedia universala

Uree:  Substanta azotata care provine din distrugerea proteinelor de origine alimentara sau constitutiva ale tesuturilor umane. Ficatul este locul principal de sintetizare a ureei, care difuzeaza apoi liber in lichidele organismului si este eliminata in cea mai mare parte prin rinichi. Nivelul de uree in sange este deci o reflectare a functiei renale, totusi mai putin de incredere decat cel a creatininei. El este cuprins in mod normal intre 0, 25 si 0, 45 grame pe litru si poate creste usor in caz de regim alimentar foarte bogat in carne sau atunci cand subiectul nu bea suficiente lichide, desi functia sa renala este absolut normala. Uremia (nivelul de uree din sange) este anormal de ridicata (se vorbeste atunci, printr-un abuz de exprimare, de hiperazotemie, deoarece ureea este o substanta foarte bogata in azot) in caz de insuficienta renala cronica sau acuta, anormal de scazuta (hipoazotemie) in caz de prabusire functionala a ficatului, in ciroza, de exemplu. Eliminarea urinara a ureei e. ste variabila in functie de aporturile alimentare. Ea este anormal de ridicata (hiper-azoturie) in caz de febra, de diabet sau in cursul anumitor intoxicatii (cu arsenic, fosfor, stibiu), anormal de scazuta (hipoazoturie) in caz de insuficienta renala sau de atingere grava a ficatului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera U

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct