Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 10

Valvetronic - enciclopedia universala

Valvetronic:  Denumire comerciala data de BMW sistemului de distributie variabila, lansat in productia de serie in anul 2001, care conduce la eliminarea clapetei de acceleratie de pe motoarele cu aprindere prin scanteie. Mecanismul de distributie tip Valvetronic are un set suplimentar de culbutori, intercalati intre tijele supapelor si came. Acesti culbutori intermediari se pot roti in jurul unui ax prin intermediul unui arbore cu came actionat electonic. Aceasta miscare comandata electronic permite ca, independent de miscarea arborelui cu came al admisiei, sa deschida sau sa inchida supapele de admisie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Valvula - enciclopedia universala

Valvula:  Pliu membranos in interiorul unui canal, realizand evitarea refluxului de lichid sau de materii. Vaivulele sunt constituite adesea din mai multe elemente, denumite valve; acestea sunt dispuse astfel incat sa se departeze unele de altele atunci cand sunt apasate in sensul curentului si sa se apropie atunci cand sensul apasarii este invers, cu scopul de a evita un reflux. Ele joaca deci un rol de supapa. Vaivulele cardiace sunt cele 4 pliuri membroase care canalizeaza sangele in incriorul inimii pentru ca el sa se scurga intr-o singura directie. Cele doua valvule auriculoventriculare, cea mitrala la stanga si cea tricuspida Ia dreapta, formate, respectiv, din 2 si 3 valve, sunt localizate la intrarea ventriculelor. Cele doua valvule arteriale, aortica la stanga si pulmonara la dreapta, formate fiecare din cate 3 valve sigmoide, la originea aortei si a arterei pulmonare. Valvula mitrala este deschisa in timpul umplerii ventriculului stang, lasand sa treaca nestingherit sangele care vine de la auriculul stang. In timpul contractiei ventriculare, ea se inchide in mod etans. Valvula tricuspida este deschisa in timpul umplerii ventriculului drept si se inchide in timpul contractiei ventriculare. Valvula aortica se deschide sub presiunea sangelui in timpul contractiei ventriculului stang (sistola) si se inchide in timpul relaxarii sale (diastola), o data sangele ejectat in aorta. Valvula pulmonara se deschide in cursul contractiei ventriculului drept, pentru a permite ejectarea sangelui spre plamani, apoi se inchide pentru a evita refluxul sangvin. Valvulopatiile, atingeri ale valvulelor cardiace prin stenoza (ingustare) sau prin insuficienta (lipsa de etanseitate) valvulara, pot fi de origine infectioasa, inflamatorie sau degenerativa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Valvulopatie - enciclopedia universala

Valvulopatie:  Atingere a unei valvule a inimii. Valvulopatiile au cauze variate: congenitale (malformatii), inflamatorii (reumatism articular acut), infectioase (endocardita infectie a valvelor inimii), degenerative, legate de varsta, ischemice prin insuficienta coronariana (angor, infarct). In sfarsit, exista o atingere a valvulei mitrale provocata de ruperea cordajelor sale: nemaifiind legata de ventriculul stang, valvula mitrala se indreapta spre auriculul stang in momentul sistolei. Leziunile unei valvule antreneaza fie ingustarea (stenozarea) sa, fie o insuficienta. Ingustarea valvulara provoaca o jena in timpul trecerii sangelui, valvula nefiind suficient de deschisa in diastola (umplerea cavitatilor cardiace) pentru vaivulele mitrala si tricuspida, si in sistola (contractie cardiaca) pentru vaivulele aortica si pulmonara. Insuficienta valvulara, denumita si scurgere, ori incontinenta, este legata de o absenta a etanseitatii valvulei in diastola pentru vaivulele aortica si pulmonara, in sistola pentru vaivulele mitrala si tricuspida. Valvulopatiile minore pot trece neobservate. Totusi, chiar in acest stadiu, ele se complica destul de usor in endocardita, prin propagarea pe cale sangvina plecand de la un focar infectios. In alte cazuri, se observa tulburari de ritm (palpitatii), stari de rau, un angor (angina pectorala), semne de insuficienta cardiaca (jena respiratorie). Simptomele pot sa nu apara decat la efort inainte de a deveni permanente. Orice anomalie valvulara importanta are rasunet asupra auriculului sau a ventriculului, in amonte de valvula atinsa: dilatatia auriculului, dilatatia ventriculului sau ingrosarea peretelui sau. In plus, travaliul inimii creste, ceea ce explica evolutia posibila spre o insuficienta cardiaca. O valvulopatie este suspectata la auscultatie prin perceperea unui suflu (zgomot anormal prelungit). Sunt necesare examene complementare: electrocardiografie, radiografie a toracelui, ecografie a inimii, chiar cateterism cardiac (introducerea intr-un vas periferic a unei sonde impinse pana in inima). Valvulopatiile minore necesita o supraveghere medicala care permite, in particular, prevenirea endocarditei, indeosebi prin luarea de antibiotice inainte si in timpul ingrijirilor stomatologice sau a oricarei interventii chirurgicale asupra unui focar infectios cu scopul de a evita introducerea unui germene in circulatia snagvina. Printre valvulopatiile severe, unele (stenoza mitrala cu valve suple, stenoza pulmonara) pot beneficia de o valvuloplastie. Inlocuirea valvulei printr-o proteza mecanica sau printr-o grefare de valva biologica, zisa bioproteza, priveste valvulopatiile aortice si valvulopatiile mitrale neaccesibile unei valvuloplastii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Valvuloplastie - enciclopedia universala

Valvuloplastie:  Reparatie anatomica si restauratie functionala a unei valvule cardiace anormale. Valvulopastia "medicala" prin cateterism cardiac este indicata in caz de stenoza valvulara si priveste indeosebi valvula mitrala, uneori valvula pulmonara. O sonda fina si lunga este introdusa intr-un vas superficial, sub anestezie locala, prin piele, apoi este impinsa pana in inima sub control video. Un balonas situat la extremitatea sondei este plasat in orificiul valvulei si umflat la presiune mare timp de cateva secunde. Valvuloplastia chirurgicala este o operatie chirurgicala care se desfasoara sub anestezie generala si sub circulatie extracorporala: in timpul interventiei, circulatia nu se face prin inima, ci printr-un aparat exterior care asigura oxigenarea sangelui. O astfel de reconstituire valvulara este indicata in tratamentul insuficientei unei valvule (scapare de sange in contracurent), indeosebi a valvulei mitrale. Actul chirurgical depinde de fiecare caz: poate fi vorba de ablatia unui fragment de tesut valvular excedentar, de o scurtare a cordajelor, de punerea unui inel care remode-leaza orificiul etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

« 7 8 9

10

11 12 13 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct