Enciclopedia universala

articole cu litera V - pagina 26

Vegetalisn - enciclopedia universala

Vegetalisn:  Regim alimentar lipsit de orice produs de origine animala. Vegetalismul, spre deosebire de vege-tarism, exclude nu doar toate felurile de came, ci si toate produsele de origine animala (oua, lapte, miere etc.). Bazat pe principii filosofice, religioase sau igienice, acest regim foarte restrictiv provoaca diferite carente, indeosebi in proteine; de fapt, proteinele vegetale sunt deficitare in anumiti acizi aminati indispensabili (pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze si deci trebuie furnizati prin alimentatie) si nu pot acoperi totalitatea necesitatilor. O alta carenta importanta priveste mineralele ca fierul (ale carui surse esentiale sunt carnea, pestele si ouale), zincul (care se gaseste in principal in came) si unele vitamine, in particular vitamina B12 (continuta exclusiv in produsele animale: carne, peste, oua, lapte si produse lactate). Pe deasupra, marea abundenta a acestui regim in fibre alimentare agraveaza acest dezechilibru inhiband absorbtia intestinala a mineralelor. Vegetalismul este in consecinta nerecomandabil in toate imprejurarile si, indeosebi, in cursul cresterii, sarcinii, alaptarii, precum si la persoanele in varsta, bolnavi si convalescenti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vegetarisn - enciclopedia universala

Vegetarisn:  Regim alimentar care exclude orice carne animala (carne, peste), dar care admite in general consumul de alimente de origine animala ca ouale, laptele si produsele lactate (branzeturi si iaurturi). Echilibrul alimentar poate fi obtinut variind alimentatia si mai ales asigurand aporturi de proteine satisfacatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ. In fapt, proteinelor vegetale le lipsesc, intotdeauna unul sau mai multi acizi aminati indispensabili (pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze si caruia ii trebuie furnizati prin alimentatie); totusi, un echilibru poate fi obtinut prin aplicarea principiului complementaritatii proteice, care consta in asocierea proteinelor vegetale ale caror acizi aminati lipsa sunt diferiti (asociere cereale-leguminoase, in special); proteina "mixta" care rezulta din aceasta asociere are o valoare nutritionala ce tinde sa se apropie de cea a proteinelor animale. Adaugarea, chiar in cantitate mica, de proteine animale permite, de asemenea, ameliorarea valorii nutritionale a acestor proteine vegetale (asocierea lapte-cereale, de exemplu). Principalul risc al carentei legata de vegetarism priveste fierul, mai ales la adolescenti si la femeile gravide, ale caror necesitati sunt deosebit de ridicate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vegetatie - enciclopedia universala

Vegetatie:  Mica excrescenta patologica, mai mult sau mai putin lunga, localizata pe piele, pe o mucoasa sau intr-un organ. Vegetatiile adenoide, denumite in mod obisnuit "vegetatii" corespund unei hipertrofii cronice a amigdalelor faringeene situate in partea de sus a peretelui posterior al rinofaringelui, in spatele foselor nazale. Ele se observa in general la copil si sunt responsabile adesea de rinofaringite, de otite seroase si de otite medii acute. Cand acestea se repeta, in pofida unui tratament medical bine urmat, ablatia chirurgicala a acestora este cea care pune capat respectivelor manifestari patologice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

Vegetatie efemera - enciclopedia universala

Vegetatie efemera:  vegetatie desertica, cu dezvoltare temporala doar in urma ploilor ocazionale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V

« 23 24 25

26

27 28 29 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct