´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 101

Aluminiu - enciclopedia universala

Aluminiu:  Substanta care intra in compozitia pansamentelor si antiacidelor digestive. Aluminiul medicamentos se prezinta sub forma de fosfat sau hidroxid, eventual asociat cu alte produse ca magneziul. Proprietatile sale antiacide il fac sa fie prescris pentru tratamentul de completare al durerilor de stomac si de esofag. Efectele sale nedorite sunt o constipatie si o diminuare a absorbtiei digestive a fosforului alimentar sau a anumitor medicamente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aluminoza - enciclopedia universala

Aluminoza:  Boala respiratorie provocata de inhalarea si fixarea in plaman a pulberilor de aluminiu metalic (bauxita).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alunarul (Nucifraga caryocatactes) - enciclopedia universala

Alunarul (Nucifraga caryocatactes):  Este o pasare specifica tinuturilor nordice si este intalnita foarte des in padurile siberiene. La noi in tara putem intalni alunarul in padurile de munte care ii pot oferi hrana ei favorita care este alcatuita din semintele conurilor de pin si din alune. Alunarul mai este cunoscut in popor sub denumirea de gaita de munte sau spargatorul de nuci. La corp este foarte asemanator cu graurii cu care este des confundat. Alunarul are o coloratie generala cafenie presarata cu puncte albe. Varful aripilor si ciocul sunt de culoare neagra iar sub coada este de culoare alba. Corpul are o lungime maxima de 36 cm, anvergura aripilor este de 50 cm iar greutatea maxima este de 170 g. Hrana alunarului este alcatuita din insecte si larve si mai ales din seminte de pin, alune, nuci. Este una din putinele pasari care isi face provizii pentru iarna. Toamna incepe sa ingroape in pamant seminte de pin si alune pe care apoi, iarna, le gaseste cu o precizie impresionanta. In aprilie-mai femela alunar depunde pana la 4 oua albicioase. Perioada de incubatie dureaza aproximativ 20 de zile. Perechile depun o singura ponta pe an. Alunarul este o pasare relativ rara la noi si sperioasa, motiv pentru care ajunge destul de greu in fata aparatelor de fotografiat. Vanatoarea la aceasta specie este interzisa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alunecari de teren - enciclopedia universala

Alunecari de teren:  sunt procesele de deplasare pe versant a unor mase de pamant, in lungul unor planuri de alunecare cu pante mai mari de 10°, pe depozite argiloase, cu un exces de umiditate si fara vegetatie de arbori cu radacinile puternic dezvoltate. Alunecarile de teren reprezinta deplasarea unei mase de roci pe o suprafata inclinata, de obicei, umeda, in substratul careia sunt roci cu proprietati plastice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 98 99 100

101

102 103 104 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct