´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 99

Alt - enciclopedia universala

Alt:  (Alternate) - tasta speciala pe claviatura unui calculator personal care are rolul de a schimba functia altor taste.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alte toxicitati - enciclopedia universala

Alte toxicitati:  Este vorba despre efectele nedorite imediate sau tardive. Ele necesita o supraveghere regulata si trebuie sa fie luate in calcul la alegerea medicamentelor. Atingeri neurologice se pot produce. In cazurile de neuropatii, afectarea mai mult a membrelor inferioare decat a celor superioare, precum si pierderea gustului si a sensibilitatii au fost observate in cursul tratamentelor prelungite cu saruri de platina. Astfel de afectari sunt reversibile. Caderea parului este frecventa in cursul tratamentelor anticanceroase. Antraciclinele, alcaloizii din brebenoc, derivatii de podofilotoxina sunt cei care provoaca astfel de reactii. Caderea parului este reversibila dupa oprirea tratamentului. Totusi, ea poate fi franata prin punerea unei casti refrigerente in tot timpul perfuziei. Frigul provoaca o vaso-constrictie a pielii capului care impiedica patrunderea produselor la radacina parului. Efectele asupra inimii constau in tulburari ale ritmului cardiac in orele care urmeaza tratamentului cu antracidine. Efectele asupra gonadelor (celulele sexuale) se manifesta printr-o sterilitate care justifica faptul ca un pacient aflat la varsta procreatiei sa aiba in vedere conservarea spermei sale inainte de inceperea tratamentului. Pielea si mucoasele pot fi atinse: fluorouracilul provoaca reactii eritematoase (roseata) pe pielea sanatoasa; meto-trexatul antreneaza un eritem si ulceratii ale gurii sau ale pielii, iar bleomicina, leziuni ale mucoaselor sau ale pielii. Toate aceste reactii regreseaza de la sine la oprirea tratamentului. Efectele asupra plamanilor sunt fibrozele pulmonare ireversibile, provocate de bleomicina, in particular la persoanele in varsta sau atunci cand medicamentele sunt asociate cu o radioterapie. Bolnavii tratati cu metotrexat risca un pneumotorax (patrunderea aerului in cavitatea pleurala), care este vindecabil independent de tratament. Se intampla sa apara in cursul tratamentului, cu ocazia unei chimioterapii, o rezistenta a cancerului pacientului la mai multe medicamente. Mai multe produse pot inversa aceasta tendinta: vera-pamilul, tamoxifenul si ciclosporina. Totusi, atunci cand se produce o astfel de rezistenta, este necesar, adesea, sa se schimbe tratamentul si sa se recurga la un mod de actiune diferit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alterari biochimice - enciclopedia universala

Alterari biochimice:  transformari specifice chimice ale rocilor produse de activitatea vietuitoarelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Alternator - enciclopedia universala

Alternator:  Dispozitiv care transforma energia rotationala in curent alternativ. Alternatoarele furnizeaza energie pentru sistemul electric al vehiculului. De asemenea, alternatorul reincarca si bateria.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 96 97 98

99

100 101 102 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct