´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 112

Amigdalita - enciclopedia universala

Amigdalita:  Inflamatie acuta sau cronica, de origine infectioasa, a amigdalelor palatine sau linguale. Amigdalitele sunt frecvente la copilul sub 9 ani, mai rare la adolescent sau la adult. O amigdalita provoaca dureri ale faringelui si dificultati la deglutitie. Alte semne sunt o febra, ganglioni palpabili la nivelul gatului si o respiratie rau mirositoare. La examenul clinic, gatlejul este rosu. La adult, infectia se poate complica cu un flegmon periamigdalian (abces intre peretele faringelui si amigdala). Daca simp-tomele persista mai mult de 24 ore sau daca pe amigdale apare un depozit alburiu, trebuie consultat fara intarziere un medic. Orice bautura si mancare de la gheata aduc o usurare. Alimentatia va fi bogata in lichide. O amigdalita acuta reclama un tratament cu antibiotice. Daca este necesar, se recurge la amigdalectomie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amilaza - enciclopedia universala

Amilaza:  Enzima de origine salivara sau pancreatica intervenind in degradarea amidonului in maltoza. Cresterea nivelului de amilaza in sange poate fi dovada unei pancreatite acute si se intalneste, de asemenea, in unele cancere digestive si in oreioh.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amiloza - enciclopedia universala

Amiloza:  Afectiune caracterizata prin infiltrarea in tesuturi a unei substante numita amyloid. O amiloza poate surveni fara motiv cunoscut (amiloza primitiva) sau poate fi complicatia unei alte boli cronice (amiloza secundara): tuberculoza, dilatarea bronhiilor, osteomielita, lepra, poliartrita reumatoida, cancer etc. Cauza producerii substantei amiloide si a depunerii sale in tesuturi nu este cunoscuta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amiotrofie - enciclopedia universala

Amiotrofie:  Diminuare in volum a unui muschi striat prin reducerea numarului de fibre contractile care il constituie. O amiotrofie este consecinta, in general, a unei lezari a fibrelor musculare (amiotrofie miogena), a unei lezari a sistemului nervos (amiotrofie neurogena) sau a unei imobilizari prelungite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 109 110 111

112

113 114 115 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct