´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 111

Amicul copiilor - enciclopedia universala

Amicul copiilor:  (1891-1895) revista cu profil literar pentru copii. A fost condusa mai intai de Zamfir C. Arbore si Victor Crasescu (pseudonim St. Basarabeanu) , apoi de B.P.Hasdeu. Apar aici o buna parte din textele Iuliei Hasdeu, texte semnate de Gh. Asachi, Gr. Alexandrescu, - d. Bolintineanu, V. Alecsandri, d . Eminescu, I. Creanga, I.L.Caragiale, G. Cosbuc, - d. Stancescu, ceea ce atesta preocuparea pentru o buna educatie literara a copiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amicul familiei - enciclopedia universala

Amicul familiei:  (1878-1890, bilunar, Gherla, apoi Cluj) revista literara. Condusa de - d. Negrutiu Fekete. Colaboreaza - d. Silasi, Petre Dulfu, Ioan Pop Reteganul, V. Alecsandri, B.P.Hasdeu, S. Fl. Marian. Principiul publicatiei era acela ca familia este o unitate fundamentala a societatii si educatia ei, ca unitate, constituie cheia de bolta a existentei spirituale a natiei. Una dintre primele publicatii romanesti care platea drepturi de autor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amigdala - enciclopedia universala

Amigdala:  Ansamblu de formatiuni limfoide situate in perimetrul faringelui. Amigdalele prezinta o suprafata neregulata marcata de depresiuni profunde denumite cripte amigdaliene. Amigdalele cele mai importante si cele mai voluminoase sunt cele palatine, situate de o parte si de alta a omusorului. Alte amigdale au o functie mai accesorie: amigdalele linguale, situate la baza limbii, amigdalele faringiene (vegetatiile adenoide), in profunzimea foselor nazale; amigdalele velo-palatine, pe fata posterioara a valului palatin; amigdalele tubare, in jurul orificiilor trompei lui Eustachio. Amigdalele contribuie Ia apararea organismului fata de microbi formand globule albe, producand anticorpi si jucand rol de bariera la intrarea cailor respiratorii superioare. Infectiile acute repetate (angine sau amigdalite, otite) duc la slabirea amigdalelor, care devin ele insile un focar de infectie. O ablatie chirurgicala, amigdalectomia pentru amigdalele palatine sau adenoidectomia pentru vegetatiile adenoide, este avuta atunci in vedere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amigdalectomie - enciclopedia universala

Amigdalectomie:  Ablatie chirurgicala a amigdalelor. Amigdalectomia este indicata in caz de infectie amigdaliana cronica sau repetata, sau cand amigdalele hipertrofice impiedica respiratia. Operatia se practica sub anestezie generala de scurta durata. Uneori, la 24 ore dupa interventie, survin sangerari ale gatlejului, pacientul trebuie sa ramana atunci in pozitie intinsa, culcat pe o parte, pentru a putea inghiti mai usor. Durerile din gatlej si din urechi, obisnuite, necesita adesea administrarea unui analgezic. O alimentatie lichida si dulce (inghetata, de exemplu) este data pacientului. Durerile de deglutitie din timpul meselor pot persista pe durata a 2-3 saptamani aproximativ. Vindecarea completa este realizata in mod normal in doua saptamani. Daca mai tarziu se produce o sangerare, este necesar sa fie consultat fara intarziere un medic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 108 109 110

111

112 113 114 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct