Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 136

Anghila (Anguilla anguilla) - enciclopedia universala

Anghila (Anguilla anguilla):  Este poate cel mai ciudat peste care poate fi gasit in apele noastre. Este rar intalnita iar o densitate mai mare o are in Dunare si Marea Neagra. In general anghila este prinsa accidental de pescari atunci cand acestia pescuiesc alte specii de pesti. Anghila poate ajunge la o lungime de 1,5 m si o greutate de 6,5 kg dar cel mai des sunt vazute exemplare cu dimensiuni intre 60-80 cm si greutate de pana in 1-2 kg. Forma corpului este asemanatoare cu cea a unui sarpe si este acoperit cu un mucus care o face sa fie foarte alunecoasa atunci cand o apucam cu mainile. Culoarea corpului variaza de la nuante maslinii si pana la negru inchis cu nuante de galbui pe burta. Anghilele pot rezista foarte mult in afara apei in conditii de umiditate mare. Se spune despre ele ca ies de bunavoie din apa pentru a putea trece anumite obstacole cum ar fi stavilarele. Putem spune despre anghila ca este un peste calator. Pentru a ajunge la noi strabate distante imense si greu de imaginat pana sa fie studiata mai indeaproape prin anii 1920 de catre danezul Johannes Schmidt. El a fost primul cercetator care a stabilit ca anghilele se reproduc numai in Marea Sargaselor, in apropierea Golfului Mexic intre Antile si Bermude. De acolo isi incep calatoria puii de anghila catre raurile europei, o calatorie care dureaza pana la 3 ani. De mentionat faptul ca anghila naste direct pui vii. Anghilele ajung la varsta reproductiei undeva in jurul a 20 de ani. In acest moment incepe calatoria in sens invers catre zona de reproducere. Dupa ce isi ating scopul si este asigurata noua generatie, anghilele mor. Faptul ca sunt intensiv pescuite (nu neaparat la noi in tara) si traseul lung pe care il parcurg de la nastere si pana la reproducere au dus la scaderea puternica a numarului de anghile. In apele noastre era oricum un oaspete rar insa avem speranta ca va fi gasit in raurile noastre si de generatiile viitoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angina - enciclopedia universala

Angina:  Boala inflamatorie acuta a faringelui. Atingerea este rar generalizata la intregul faringe (farin-gita) si se limiteaza cel mai adesea la amigdale (amigdalita). Anginele sunt de origine virala si uneori bacteriana (infectii datorate germenilor ca streptococii, stafilococii sau cei din genul Haemophilus). Ceva obisnuit in decursul unui guturai sau al unei gripe, angina poate, in mod exceptional, sa constituie semnul precursor al altei boli mai grave (mononucleoza infectioasa sau difterie). Angina rosie este o inflamatie acuta a faringelui, care dezvaluie, la examenul clinic, o mucoasa mai rosie decat este normal. Angina erilematoasa sau angina rosie catarala, cea mai raspandita forma, survine mai ales la copilul sub 10 ani. Febra, dureri vii la deglutitie, migrene, acestea sunt simptomele. Examenul faringelui dezvaluie o roseata difuza si o crestere de volum mai mult sau mai putin importanta a amigdalelor. Angina eritematoasa poate sa se complice cu un flegmon periamigdalian (abces intre peretele faringelui si amigdala), care provoaca un trismus (contractura muschilor masti-catori) si o disfagie (dificultate de deglutitie). Angina bolilor eruptive este un simptom major al scarlatinei, al rujeolei si, in mai mica masura, al rubeolei. Angina streptococica a reumatismului articular acut precede cu cateva zile sau saptamani manifestarile acestui reumatism. Ea se manifesta printr-o amigdalita (inflamatia amigdalelor) cu voma si dureri de cap. Studiul bacteriologic arata prezenta streptococilor hemolitici ai grupului A care pot antrena, in afara atingerilor articulare si cardiace, complicatii renale. Acest risc, candva grav, este prevenit astazi, in tarile dezvoltate, prin antibioterapia sistematica a acestor angine. Persoana rapusa de aceasta boala trebuie sa se odihneasca si sa evite racelile. Alimentatia trebuie sa fie usoara si bauturile in cantitate mare. Tratamentul este, pe de o parte, local, vizand usurarea durerii si dezinfectarea gurii si faringelui cu gargarisme, pulverizari si, pe de alta parte, general, prin administrarea de antibiotice. Tratamentul de referinta este penicilinoterapia timp de 10 zile, asociata cu analgezice, antiinflamatoare, antipiretice si colutorii. in caz de recidiva frecventa, este indicata amigdalectomia.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angioamele cutanate - enciclopedia universala

Angioamele cutanate:  Printre angioamele cutanate, se disting angioamele imature, angioamele mature sau plane, angioamele stelare si angioamele capilaro venoase. Angioamele imature sunt malformatii ale sistemului vascular, foarte frecvente la sugari, care se dezvolta plecand de la dermul superficial. Ele se prezinta sub doua aspecte diferite: angioamele tuberoase sau angioamele capsuna formeaza proeminente mai mult sau mai putin voluminoase, bine delimitate si de culoare rosie; angioamele subcutanate par mai putin superficiale, iar proeminenta lor poate fi acoperita de o piele normala sau albastruie. In majoritatea cazurilor, angioamele imature regreseaza in mod spontan, iar abtinerea de la orice fel de tratament este conduita cea mai rationala. O simpla supraveghere dermatologica regulata este suficienta, in afara cazului ca angiomul este localizat intr-o zona importanta din punct de vedere functional (pleoape pentru vedere, laringe pentru respiratie, buze pentru dentitie). intr-o asemenea situatie, pot fi avute in vedere o corticoterapie sau ablatia chirurgicala. Angioamele mature sau plane sunt malformatii foarte frecvente ale sistemului vascular, care se dezvolta plecand de la capilarele dermului superficial. Acestea sunt clasicele "pete de vin" care, in pofida aspectului lor uneori impresionant, nu antreneaza vreo tulburare functionala. Angiomul plan se va extinde in decursul vietii pacientului; el va lua o culoare mai inchisa si se va acoperi de noduli proeminenti. Angiomul matur este tratat cu laserul cu argon. Totusi, rezultatele nu sunt intotdeauna perfecte si adesea este necesara repetarea operatiei. Angioamele stelare sau telangiectazice sunt malformatii ale sistemului vascular care se prezinta ca mici pete rosii in forma de stea, usor suprainaltate. Ele se afla mai ales pe fata si pe extremitati si sunt favorizate de sarcina. Mai sunt intalnite si in cadrul cirozelor alcoolice. Cand nu dispar spontan, aceste angioame se trateaza prin electrocoagulare sub anestezie locala. Angioamele capilarovenoase sunt malformatii rare ale sistemului vascular care se prezinta ca proeminente albastrui situate pe traiectele venoase, crescand in volum in timpul unui efort. Ele pot fi tratate prin injectarea de produse sclerozante sau prin ablatie chirurgicala, dar impun practicarea unor examene complementare inaintea interventiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angioblastom - enciclopedia universala

Angioblastom:  Tumora cerebrala vasculara, cel mai des benigna. Angioblastomul este localizat, in general, la creierul mic, uneori in maduva spinarii, trunchiul cerebral si, mai rar, in emisferele cerebrale. Dureri de cap, voma, ataxie (incoor-donarea miscarilor) si nistagmus (miscari rapide si involuntare ale ochilor) sunt principalele simptome ale afectiunii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 133 134 135

136

137 138 139 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct