´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 134

Anexa - enciclopedia universala

Anexa:  Ansamblu format de catre trompa uterina si ovar si care se leaga, la dreapta si la stanga, de uter. Infectia anexelor este numita anexita sau salpingita.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anexectomie - enciclopedia universala

Anexectomie:  Ablatie unilaterala sau bilaterala a anexelor uterului (trompe si ovare). Anexectomia este o operatie chirurgicala efectuata in caz de cancer al ovarului sau al uterului. Anexectomia unilaterala nu provoaca sterilitate. in schimb, dupa o anexectomie bilaterala, trebuie avuta in vedere o hormonoterapie substitutiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angajare cerebrala - enciclopedia universala

Angajare cerebrala:  Deplasare a unei parti a encefalului printr-un orificiu membranos sau osos, ducand la o compresiune grava a sistemului nervos. Cauzele unei angajari sunt leziunile unui anumit volum (tumora, hematom, de origine traumatica sau nu, abces) care stanjenesc curgerea lichidului cefalorahidian, care se acumuleaza dand nastere unei hipertensiuni intra-craniene si care impinge regiunea corespunzatoare de encefal. Simptomele depind de tipul de angajare. Angajarea temporala, de exemplu, se caracterizeaza printr-o midriaza (dilatarea pupilei), consecutiva lezarii structurilor care comanda ochiul. Angajarea amigdalelor cerebeloase provoaca accese de hipertonie (redoare) a membrelor, asociate eventual unei incetiniri a ritmului cardiac sau unei opriri respiratorii. Formele minore nu se semnaleaza decat printr-o tinuta afectata sau printr-o inclinare a capului spre partea respectiva. Tratamentul face apel la interventia neuro-chirurgicala care trebuie practicata fara intarziere pentru a decomprima creierul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angeiologie - enciclopedia universala

Angeiologie:  Studiu al vaselor aparatului circulator (artere, vene si vase limfatice).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 131 132 133

134

135 136 137 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct