´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 140

Angli - enciclopedia universala

Angli:  Populatie germanica care in sec. V a ocupat estul insulei britanice, dand numele ei acestui teritoriu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anglicanism - enciclopedia universala

Anglicanism:  Religia protestanta a Angliei, cuprinzand trei ramuri (metodica, evanghelista si calvinista), care conserva in mare parte dogmele calvinismului, dar sustine inca institutia episcopilor si ierarhia sacerdotului, avand in frunte pe rege.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angor - enciclopedia universala

Angor:  Durere toracica ce poate iradia spre gat, maxilarul inferior sau brate, consecinta a unei proaste irigari a inimii. Angorul este o afectiune frecventa in tarile dezvoltate, unde reprezinta una dintre principalele probleme ale sanatatii publice. Angorul se explica prin ingustarea anormala a uneia sau mai multor artere ale inimii, coronarele. in majoritatea cazurilor de angor stabil cronic si de angor instabil, aceste diminuari de calibru se manifesta in cursul efortului, cand necesitatile cardiace de oxigen sunt crescute. Atingerea arterelor coronare este, ca regula generala, consecutiva unui aterom (depozit lipidic pe peretii arteriali), ai carui principali factori de aparitie sunt varsta, sexul (angorul e mai tardiv la femei), hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, tabagismul si ereditatea. Angorul spastic este legat de contractia spasmodica a unei artere coronare fara ca sa existe in mod necesar o ingustare a arterei in stare normala. Angorul se manifesta in timpul unui efort printr-o senzatie de strangere in spatele sternului, putand iradia spre gat, maxilarul inferior, spate, brate (mai ales stangul). Complicatia angorului consta in infarctul de miocard: artera ingustata se astupa. Infarctul se traduce printr-o criza dureroasa, intensa si prelungita, cu transpiratii, greturi sau voma si stare de rau (hipotensiune arteriala); aceasta situatie impune transportarea fara intarziere cu o ambulanta speciala la un serviciu de urgenta cardiologica. In esenta clinic, diagnosticul se bazeaza pe caracteristicile si durata durerii survenite la un pacient care prezinta unul sau mai multi factori de risc al ateromului. Modificari ale electrocardiogramei apar in timpul durerii. Alte examene sunt utilizate pentru a cerceta leziunile arterelor coronare si pentru a ghida tratamentul: proba la efort pe bicicleta sau pe covorul rulant (care poate declansa simptomul dureros), scintigrafia miocardica si coronarografia. Angorul stabil se trateaza prin medicamente (betablocante, trinitrina, inhibitori calcici, aspirina), in timp ce forma instabila impune o spitalizare pentru a diminua riscul de aparitie a unui infarct. Alte doua solutii terapeutice pot fi avute in vedere: angioplastia coronariana sau chirurgia (pontaj aortocoronar), indicatiile lor fiind functie de rezultatele coronarografiei si de eficienta medicamentelor. Tratamentul angorului spastic face apel la vasodilatatoare din familia inhibitorilor calcici. Cea mai buna prevenire consta in lupta impotriva factorilor de risc ai ateromului: regim alimentar sarac in grasimi, practicarea unui sport adecvat, incetarea fumatului, o viata ordonata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angorul lui Prinzmetal - enciclopedia universala

Angorul lui Prinzmetal:  Forma de angor (angina pectorala) legata de un spasm al arterei coronare. Angorul lui Prinzmetal se caracterizeaza prin aparitia lui, mai curand nocturna, spontana si nelegata de vreun efort, si prin durerea care creste si apoi descreste treptat. Electrocardiografia, atunci cand poate fi practicata in timpul crizei, arata alterari caracteristice, care se estompeaza in acelasi timp cu durerea. Tratamentul acestui spasm coronarian face apel la inhibitorii calcici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 137 138 139

140

141 142 143 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct