´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 151

Anti-plonjare - enciclopedia universala

Anti-plonjare:  Caracteristica reglabila a suspensiei din fata care transforma fortele induse de franare in tijele de suspensie, intr-o forta verticala care are tendinta de a ridica corpul, in felul acesta reducandu-se plonjarea cauzata de franare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiacneic - enciclopedia universala

Antiacneic:  Medicament utilizat in tratamentul acneei. Antiacneicele se prezinta sub doua forme: produse de uz extern si medicamente administrabile pe cale orala. Retinoidele, peroxidul de benzoil, acidul salicilic, rezorcina si unele antibiotice sunt comercializate sub forma de creme, geluri, lotiuni (aplicatii locale). Retinoidele si antibioticele sunt prezente, de asemenea, sub forma orala, precum si antiandrogenii pentru femei (acetatul de ciproterona care se opune actiunii la nivelul pielii a hormonilor androgeni). in toate cazurile de acnee, sunt recomandate ingrijirile care tin de igiena locala: curatarea cu sapun nealcalin si cu lapte de toaleta, clatirea cu atentie. Daca aceste masuri sunt insuficiente, aplicatiile locale de antiacneice, urmate adesea timp de 2-3 luni, constituie cea mai buna optiune initiala. Formele de acnee care rezista la tratament sau care devin severe dintr-o data justifica un tratament suplimentar pe cale orala. Efectele nedorite ale tratamentelor locale sunt rare si sunt constituite dintr-o iritatie, o foto-sensibilizare (reactie cutanata la soare). Riscul este mult mai mare in cazul retinoidelor administrate pe cale orala, care pot antrena malformatii fetale si trebuie in consecinta asociate cu o contraceptie eficace la femeile de varsta fertila.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiagregant plachetar - enciclopedia universala

Antiagregant plachetar:  Medicament care reduce capacitatea de agregare a plachetelor sangvine. Antiagregantele plachetare (aspirina in doze mici, ticlopidina, sulfmpirazonul, dipiridamolul) inhiba functiile plachetare care participa la hemostaza (oprirea hemoragiilor). Ele sunt administrate pe cale orala. Antiagregantele plachetare sunt indicate pentru a preveni formarea de cheaguri si aparitia emboliilor (migrarile de cheaguri) dupa un infarct de miocard, un accident vascular cerebral (hemiplegie, de exemplu), sau in cursul hemodializelor (curatirile artificiale ale sangelui). Ele sunt contraindicate - mai putin totusi decat anticoagulantele - in caz de risc hemoragie. Interactiile cu alte substante (anti-inflamatoare, anticoagulante) creste riscul de sangerari. Efectele nedorite sunt tulburarile digestive, reactiile alergice, hemoragiile, distrugerile de celule sangvine (caderea dramatica a nivelului plachetelor sau al gobulelor albe).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antianginos - enciclopedia universala

Antianginos:  Medicament utilizat in tratamentul insuficientei coronariene (defect de irigare a muschiului cardiac de catre arterele coronare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 148 149 150

151

152 153 154 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct