´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 154

Anticoagulant - enciclopedia universala

Anticoagulant:  Substanta medicamentoasa sau naturala care sc opune coagularii sangelui. Heparinele actioneaza direct asupra coagularii, intr-o maniera rapida, si sunt injectate pe cale subcutana sau intravenoasa. Anlivitaminele K, derivati de cumarina sau de inda-nediona, impiedica sintetizarea de catre ficat a factorilor activi ai coagularii; ele sunt administrate pe cale orala si au o intarziere mai mare in exercitarea actiunii. Anticoagulantele sunt indicate pentru prevenirea si tratarea trombozelor (formarea de cheaguri) vaselor sangvine si a complicatiei lor principale, embolia (migrarea unui fragment de cheag care astupa un vas). Ele sunt prescrise in bolile si in situatiile urmatoare: flebita (tromboza venoasa) si embolie pulmonara; tromboza si embolie arteriale; interventie chirurgicala; imobilizarea membrului inferior (in gips sau imobilizare prelungita la pat); unele boli cardiace (infarct, valve artificiale). Heparina, prescrisa in primul rand in cazurile acute, este inlocuita cu antivitaminele K daca tratamentul trebuie sa se prelungeasca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anticolinergic - enciclopedia universala

Anticolinergic:  Substanta care inhiba actiunea acetilcolinei (neurotransmitatorul sistemului parasimpatic) in sistemul nervos vegetative.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anticorp - enciclopedia universala

Anticorp:  Proteina a serului sangvin secretata de catre limfocitele B (globulele albe care intervin in imunitate) ca reactie la introducerea unei substante straine (antigen) in organism. In principal, antigenul poate fi un virus, o bacterie, un parazit, un venin, un vaccin, o celula canceroasa. Ca urmare a unei dereglari a sistemului imunitar, anticorpii pot sa se intoarca impotriva celulelor organismului care ii produce. Astfel de anticorpi sunt denumiti auto-anticorpi; ei sunt raspunzatori de bolile autoimune ca lupusul eritematos diseminat sau ca boala lui Biermer.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anticorp antinuclear - enciclopedia universala

Anticorp antinuclear:  Autoanticorp fata de unul sau mai multe elemente ale nucleului celulelor organismului care ii produce.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 151 152 153

154

155 156 157 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct