´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 201

Arid - enciclopedia universala

Arid:  uscat, secetos, cu precipitatii reduse.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arieratie mintala - enciclopedia universala

Arieratie mintala:  Insuficienta a dezvoltarii intelectuale. Deficienta mintala se deosebeste de psihozele infantile primitive, de sindroamele de carenta (spitalismul) si de deficitele senzoriale, perceptive sau motorii (surditate, instabilitate psihomotorie, dislexie). Ea grupeaza ansamblul de afectiuni care impiedica accesul copilului la autonomie si la adaptare sociala. Deficienta mintala poate fi congenitala: aberatii cromozomiale (trisomia 21), tulburare ereditara de metabolism, boala endocrina a tiroidei sau paratiroidei, malformatie craniocerebrala, facomatoza, epilepsie. Ea poate, de asemenea, sa fie dobandita, in urma unei boli infectioase (rubeola, toxoplasmoza) contractata de mama in timpul sarcinii, unei encefalite, unei meningite sau unei suferinte cerebrale (provocata de o anoxie, o hemoragie, un icter nuclear (sindrom caracterizat prin leziuni ale nucleilor cenusii ai creierului). In 50% dintre cazuri, cauza ramane necunoscuta. Orientarea si tratamentul copilului depind de mai multi factori: structura afectiva (uneori foarte bogata); starea functiilor senzoriale, motorii si instrumentale; stabilitatea comportamentului; armonia familiala; toleranta mediului etc. Copilul are mai ales nevoie sa simta incredere in altii si in el insusi. Asociata cu o sustinere psihoterapeutica, reeducarea permite adesea sa se obtina progrese apreciabile; in caz de agitatie sau de agresivitate a copilului, se asociaza uneori neuroleptice usoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arii salbatice - enciclopedia universala

Arii salbatice:  teritorii neafectate de interventia omului, sunt nelocuite, iar protectia lor are ca scop conservarea starii de salbaticie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arion, George - enciclopedia universala

Arion, George:  (n. 1946, ) gazetar, scriitor. Din 1974 lucreaza la revista Flacara (pe atunci condusa de Adrian Paunescu) , iar in prezent este presedintedirector general al S.C. Publicatiile Flacara S.A. Lucrari: versuri: Copiii lasati singuri, 1979; Amintiri din cetatea nimanui, 1980; eseu: Alexandru Philippide sau drama unicitatii, 1982; Detectiv fara voie. Laudatio pentru romanul politist, 2004; roman politist: Atac in biblioteca, 1983; Profesionistul. Tinta in miscare, 1985; Trucaj, 1986; Pe ce picior dansati? - Misterul din fotografie, 1991; O istorie a societatii romanesti in interviuri, 2 vol., 2005.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 198 199 200

201

202 203 204 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct