´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 202

Aristia, Constantin - enciclopedia universala

Aristia, Constantin:  (n. 1800, Bucuresti - d. 18 aprilie 1880, Bucuresti) scriitor. Fiul unui grec cazut la Misolonghi. A studiat la Academia greceasca din Bucuresti. A fost trimis la Paris de printesa Ralu Caragea pentru a studia jocul actorului Fr. J. Talma. Intors in tara, a jucat pe scena Teatrului de la Cismeaua Rosie, edificat tot de domnita Ralu. A participat la miscarea Eteriei, a lui Ipsilanti, dupa care a plecat in Austria si Italia. In 1824 a studiat la Academia Ioniana din insula Corfu. S-a intors la Bucuresti ca profesor de greaca si franceza la Sf. Sava (1830) si profesor de declamatie la scoala Societatii Filarmonice. Acolo i-a avut elevi pe C. A. Rosetti, Costache Caragiali, Eufrosina Popescu. La 1848 a fost comandant al Garzii Nationale. A tradus in romaneste Saul de Alfieri si Iliada lui Homer, din care s-a tiparit doar Cantul I. S- a ocupat de imbogatirea repertoriului teatral cu piese clasice, ridicand astfel prestigiul teatrului romanesc si pregatind trecerea de la stadiul imitativ la acela creator.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aristocratie - enciclopedia universala

Aristocratie:  1. Patura a unei clase sociale sau a unui grup social care se bucura de mari privilegii, datorate originii, bogatiei si pozitiei sale sociale. 2. Clasa sociala dominanta in antichitate, formata din marii posesori de pamant si de sclavi. 3. Clasa sociala dominanta a nobililor in Evul Mediu .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aritmie cardiaca - enciclopedia universala

Aritmie cardiaca:  Tulburare a ritmului cardiac, de natura fiziologica sau patologica. Se pot distinge extrasistolele (contractiile premature), tahicardiile (accelerarile bruste si trecatoare ale ritmului cardiac), bradicardiile (diminuarile bruste si trecatoare ale ritmului cardiac), fibrilatiile ventriculare (contractiile anarhice si ineficace). Toate cardiopatiile, indeosebi cardiopatiile ischemice (arterioscleroza, ateroscleroza) si chiar simpla imbatranire a inimii sunt cauze ale aritmiei. Printre alte origini, trebuie sa citam: embolia pulmonara, brohopneumo-patiile, tulburarile hidroelectrolitice, anumite medicamente (diuretice, unele antiaritmice etc.), abuzul de tutun, excitantele precum cafeaua, alcoolul. Acestea sunt variate. Cel mai frecvent este vorba de sincope, de o gafaiala, de palpitatii, stari de rau, de o cadere a tensiunii arteriale, de angor (angina pectorala) sau de semnele unei insuficiente cardiace. In caz de palpitatii, este important sa se repereze daca bataile sunt regulate sau neregulate, daca aparitia tulburarii este progresiva sau brutala si care a fost durata sa, si sa se noteze frecventa cardiaca, atunci cand este posibil. Este asigurat prin electrocardiograma in perioada de criza, de unde interesul monitorizarii prin inregistrarea de lunga durata (holter). In acest caz, un receptor si un inregistrator sunt purtate timp de una sau mai multe zile de catre pacient. Uneori, o electrocardiograma endocavitara (inregistrare cu un electrod urcat prin calea venoasa pana in cavitatile cardiace drepte) este indicata. Este vorba de un examen specializat practicat in mediu spitalicesc. Acesta face apel la medicamente antiaritmice care diminueaza excitabilitatea inimii, accelerand sau incetinind frecventa ritmului sau influentand sistemul nervos simpatic. Stimularea cardiaca, temporara sau permanenta (pacemaker), este posibila de asemenea. In unele cazuri, este practicata o electroterapie (soc electric). De asemenea, poate fi avuta in vedere o distrugere foarte localizata, prin energie electrica, sau radiofrecventa, a zonei de origine a tulburarii. Unele tulburari de ritm, in particular in absenta cardiopatiei, nu necesita nici un tratament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ARJ - enciclopedia universala

ARJ:  (ARchive Jung) - program de arhivare-dezarhivare a fisierelor DOS, realizat de americanul Robert K. Jung, care prezinta unele avantaje vizibile in comparatie cu alte produse similare, motiv pentru care este foarte raspandit si in tara noastra.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 199 200 201

202

203 204 205 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct