´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 217

Artroliza - enciclopedia universala

Artroliza:  Interventie chirurgicala vizand redarea mobilitatii unei articulatii, limitata in ce priveste miscarile sale, prin taierea ligamentelor si a capsulei care inconjoara articulatia. Artroliza, practicata sub anestezie locala sau generala, poate fi chirurgicala, artroscopica sau, pur si simplu, manuala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artropatie - enciclopedia universala

Artropatie:  Orice boala reumatismala, indiferent de cauza sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artroplastie - enciclopedia universala

Artroplastie:  Interventie chirurgicala constand in restabilirea mobilitatii unei articulatii prin crearea unui nou spatiu articular. Artroplastia simpla consta in suprimarea articulatiei bolnave fara a pune o proteza in locul ei. Ea este relativ rara in afara catorva cazuri particulare (degete de la picioare in forma de ciocan). Artroplastia complexa consta in inlocuirea, in parte sau in totalitate, a articulatiei bolnave printr-o proteza. Ea permite utilizarea sa ulterioara cu o buna mobilitate. Interventia poate fi realizata pe numeroase articulatii (sold, genunchi, cot, umar, degete). Intelegerea biomecanicii articulatiilor si evolutia diferitelor materiale utilizate au permis ameliorarea duratei de viata a protezelor. Din nefericire, aceasta nu este totusi nelimitata. Un element se desprinde uneori de suportul sau osos in timp ce pe durata lunga se poate produce o uzura care antreneaza o disfunctie a pieselor mecanice. Realizarea unei artroplastii totale de umar este mult mai putin frecventa decat cea a unei artroplastii de sold, deoarece prima da rezultate mai putin satisfacatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artropodele - enciclopedia universala

Artropodele:  constituie grupul de nevertebrate cel mai important ca numar de specii. Acest grup este subdivizat in mai multe clase, dintre care multe sunt binecunoscute de toata lumea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 214 215 216

217

218 219 220 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct