´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 214

Articulatie - enciclopedia universala

Articulatie:  Ansamblul elementelor prin care oasele se unesc unele cu altele. Articulatiile pot fi afectate de doua procese, unul degenerativ, artroza, celalalt inflamator, artrita, precum si de traumatisme si de tumori. Artroza este consecinta uzurii cartilagiului, care se subtiaza, si este insotita de o osteofitoza ("ciocuri de papagal") in vecinatate. Urmeaza o diminuare a mobilitatii, o deformare a extremitatilor osoase aflate in contact si dureri la cea mai mica miscare articulara. Articulatiile cel mai des afectate de artroza sunt umarul si genunchiul. Artrita, inflamatia articulatiei sau a sinovialei, poate fi de origine inflamatorie sau infectioasa, microcristalina sau nervoasa. Puseele de artrita pot preceda sau insoti artroza. Un traumatism al articulatiei poate provoca o contuzie sau o plaga. Prima se traduce printr-o durere, uneori printr-o echimoza sau o hidrartroza (efuziune de lichid seros intraarticular). Daca unul sau mai multe ligamente s-au rupt, este vorba de o entorsa. Daca articulatia este separata in doua piese, este vorba de o luxatie. Mai mult, o plaga aflata pe o articulatie expune cartilagiul, care este fragil, si poate antrena o infectie. Tumorile pot, de asemenea, sa se dezvolte pe articulatii, fie pe seama cartilagiului, fie a osului; unele tumori sunt benigne (condrom, osteom, fibrom), altele maligne (sarcom).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Articulatie - enciclopedia universala

Articulatie:  Parte a suspensiei care are cate un singur racord la fiecare capat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Articulatie cardanica - enciclopedia universala

Articulatie cardanica:  Articulatie care transmite miscarea rotationala intre doi arbori care nu se afla intr-o linie dreapta. In functie de constructia sa, articulatia cardanica poate avea o variatie unghiulara intre puterea de intrare si cea de iesire. Cel mai simplu tip de articulatie cardanica, numita articulatie "Hooke" sau in cruce, face ca arborele de distribuire sa se invarta de doua ori mai repede sau mai incet fata de arborele de intrare. Aceast fluctuatie de viteza creste odata cu diferenta unghiulara dintre cei doi arbori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Articulatie de directie - enciclopedia universala

Articulatie de directie:  Articulatie a suspensiei care este aliniata astfel incat sa reziste miscarilor longitudinale ale rotii si care este montata pe sasiu, in spatele rotii. Articulatie Heim Articulatie extrem de rigida, denumita si ?capat sferic de tija?, folosita in orice mecanism de precizie cu parghii. Articulatiile Heim sunt folosite cel mai adesea la suspensiile masinilor de curse deoarece stabilizeaza rotile intr-o maniera foarte precisa. Articulatie Laterala Articulatie a suspensiei care este aliniata astfel incat sa reziste miscarilor transversale ale rotii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 211 212 213

214

215 216 217 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct