´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 224

Asepsie - enciclopedia universala

Asepsie:  Absenta germenilor microbieni susceptibili sa cauzeze o infectie. Asepsia este riguros respectata in timpul interventiilor medicale si chirurgicale, inclusiv in mica chirurgie (injectii, perfuzii, punctii). De asemenea, se utilizeaza camere sterile (in intregime aseptice) in timpul tratamentului anumitor boli foarte delicate: leucemii tratate prin iradiere totala, subiectii care ajung sa primeasca o grefa sau ale caror mijloace de aparare imunitara sunt total sau partial distruse. In chirurgie, asepsia este inteleasa ca ansamblul de metode care apara de microbi tot ceea ce vine in contact cu plaga operatorie. Ea este obtinuta prin dezinfectarea pielii in jurul campului operator, prin sterilizarea instrumentelor, a pansamentelor, a manusilor si imbracamintii chirurgului si ajutoarelor sale si prin dispunerea in jurul zonei operatorii a unor campuri sterile, tesaturi impermeabile de unica folosinta. Sala de operatie, peretii si pardoseala sunt spalate zilnic, aerisite printr-o ventilatie adecvata, aerul fiind decontaminat cu aparate care emit vapori de antiseptic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Asezare economico-geografica - enciclopedia universala

Asezare economico-geografica:  ansamblul de relatii spatiale pe care le are o unitate economica, localitate, tara sau grup de tari cu lumea din afara si care au efecte cu caracter economic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ASF - enciclopedia universala

ASF:  (Automatic Sheet Feeder) - alimentator automat de coli (imprimanta).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Asfixie - enciclopedia universala

Asfixie:  Dificultate sau imposibilitate de a respira. Asfixia poate antrena o anoxie (intreruperea aportului de oxigen pentru organele si tesuturile vii), cu risc de coma, chiar de stop cardiac. Asfixia poate rezulta dintr-o strangulare, dintr-o imer-sare (inec) sau dintr- o bstructie a cailor aeriene superioare (corpi straini, edem, infectie sufocanta); asfixia prin obstructie poate rezulta din inhalarea unui corp strain, la adult in timpul mesei ("patrunderea accidentala a alimentelor in trahee") sau, la copil, in orice moment ("sindromul peanuts", prin inhalarea de alune). Infectiile pot si ele sa astupe caile respiratorii: accidente alergice acute (edemul lui Quincke), unele afectiuni virale sau bacteriene, tumori ale bronhiilor etc. De asemenea, asfixia poate fi consecinta ultima a unei insuficiente respiratorii, acute sau cronice, oricare ar fi cauza ei: paralizia muschilor respiratori prin afectarea centrului respirator (hemoragie cerebrala) sau prin atingerea nervilor care comanda muschii, de exemplu. In sfarsit, asfixia poate fi consecinta unei sederi intr-un mediu insuficient oxigenat sau unei intoxicatii prin inhalare de gaze toxice, de vapori sau de fum (oxid de carbon, fum rezultat din incendii, gaze de lupta etc.). Simptomele apar rapid in cazul unei asfixii prin obstructia cailor respiratorii: roseata si congestionare a fetei, miscari excesive, incercarea de a lupta impotriva obstacolului, transpiratii, convulsii. Obstructia laringeana provoaca o respiratie dificila, cu un timp inspiratoriu prelungit si zgomotos in cursul caruia regiunile partii inferioare a gatului se scobesc in mod pronuntat (tiraj). In caz de inhalare de gaze toxice, manifestarile variaza dupa natura gazului: adormire progresiva la oxidul de carbon, tuse de iritatie la clor. Acesta depinde de cauza asfixiei. Cel mai des, acesta vizeaza inainte de toate restaurarea libertatii cailor aeriene si asigurarea oxigenarii de urgenta. Dezobstructia bucala este, in general, primul gest care se face in caz de patrundere accidentala a alimentelor in trahee. Respiratia gura-la-gura permite restabilirea miscarilor respiratorii in asteptarea primului ajutor, care va practica, daca este necesar, o respiratie asistata si o oxigenare cu masca sau prin intubare. Un copil care este suspectat de o laringita sau de o epiglotita nu trebuie totusi niciodata sa fie intins in pozitie culcata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 221 222 223

224

225 226 227 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct