´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 26

Acid uric - enciclopedia universala

Acid uric:  Acid rezultat din degradarea acizilor nucleici (ADN si ARN.) ai organismului. Acidul uric continut in sange este filtrat de catre rinichi, care il elimina prin urina. La subiectul sanatos, rinichii actioneaza astfel incat mentin uricemia (procentajul sangvin de acid uric) in limite acceptabile. Uneori, eliminarea renala a acidului uric este insuficienta sau producerea sa este excesiva (boli de sange, boli enzimatice ereditare), provocand o hiperuricemie (procente anormal de ridicate de acid uric in sange) . In acest caz, acidul uric tinde sa precipite sub forma de cristale, ceea ce poate declansa crize de guta, o litiaza urinara sau ambele concomitent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aciditate gastrica - enciclopedia universala

Aciditate gastrica:  Caracteristica a stomacului datorata secretarii, de catre mucoasa gastrica, a sucului gastric acid continand pepsina (enzima care degradeaza proteinele), acid clorhidric (care omoara bacteriile din alimente si favorizeaza actiunea pepsinei) si factor intrinsec (esential pentru absorbtia vitaminei Bl2 in intestinul subtire). Senzatiile de acru si arsurile de stomac nu sunt adesea decat o hipersecretie acida trecatoare provocata de catre unele alimente (grasimi prajite, alcool).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Acidocetoza - enciclopedia universala

Acidocetoza:  Forma particulara de acidoza (aciditate sangvina excesiva) metabolica, datorata unei acumulari de corpi cetonici (acetona si substante chimice inrudite).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Acidoza - enciclopedia universala

Acidoza:  Deranjament al echilibrului acidobazic al organismului corespunzand unei cresteri a concentratiei de acid in plasma si in lichidele interstitiale (lichidele in care se scalda celulele, cu exceptia sangelui).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 23 24 25

26

27 28 29 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct