Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 27

Acidoza lactica - enciclopedia universala

Acidoza lactica:  Forma particulara de acidoza (aciditate sangvina excesiva) metabolica datorata unei acumulari de acid lactic in sange. Acidoza lactica poate fi consecinta unei diminuari a cantitatilor de oxigen disponibil, ca in decursul unui colaps (cadere de tensiune) sau al unei insuficiente respiratorii. Ea se mai intalneste si in alte boli: diabet zaharat; insuficienta renala; leucemie; intoxicatie medicamentoasa sau alcoolica; unele deficite enzimatice congenitale. Acidoza lactica se manifesta printr-o stare de soc cu hipovolemie (scaderea volumului sangvin total circulant). Diagnosticarea sa este confirmata prin examene sangvine (procentajul de lactat, pH). Tratamentul acidozei lactice este deosebit de intensiv (doze mari de bicarbonat in perfuzie intravenoasa) si mai ales trebuie sa atace cauzele aparitiei acidozei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Acidoza metabolica - enciclopedia universala

Acidoza metabolica:  Aceasta dereglare a echilibrului acidobazic al organismului poate fi provocata de o productie crescuta de acizi in organism sau printr-o pierdere de baze (bicarbonatul de sodiu, de exemplu). Acidocetoza, o forma de acidoza metabolica, survine intr-un diabet zaharat prost stapanit si, intr-o masura mai mica, in post. O acidoza metabolica poate, de asemenea, sa fie provocata de o pierdere de bicarbonati in caz de diaree severa sau de intoxicatie cu aspirina. Dar cauza principala a acidozei metabolice o constituie eliminarea insuficienta a acidului prin urina: atunci se vorbeste despre o acidoza renala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Acidoza respiratorie - enciclopedia universala

Acidoza respiratorie:  Acidoza respiratorie sau acidoza gazoasa este o dereglare a echilibrului acidobazic al organismului care se produce atunci cand prin respiratie nu se realizeaza eliminarea bioxidului de carbon in cantitate suficienta; excesul de bioxid de carbon ramas in sange se va dizolva in el, formand acid carbonic si provocand astfel cresterea aciditatii sangvine. Acidoza respiratorie poate fi acuta, cauzata de o depresie a centrilor nervosi respiratori, ca in cazul asfixiilor (inec, strangulare), al paraliziilor respiratorii (poliomielita, actiune a extractelor de curara) sau dupa luarea de medicamente hipnotice. Ea mai poate fi si cronica (bronsita cronica, enfizem, cifoscolioza).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ACK - enciclopedia universala

ACK:  (ACKnowledge) - cod de recunoastere sau de control (in ASCII este reprezentat de caracterul zecimal 6 - valoarea sa hexazecimala este 06H), trimis de catre unitatea destinatara catre un alt computer sau dispozitiv expeditor ca semn ca este gata de receptie sau ca informatia a sosit fara eroare. Softul propriu-zis este responsabil de trimiterea si receptionarea unor astfel de semnale, iar semnalele ca atare sunt invizibile operatorului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 24 25 26

27

28 29 30 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct