´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 261

Autohton - enciclopedia universala

Autohton:  Persoana care s-a format si s-a dezvoltat pe teritoriul unde traieste in prezent.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autohtonism - enciclopedia universala

Autohtonism:  curent cultural aparut in Romania interbelica. A constat in supralicitarea caracteristicilor nationale, ceea ce a dus la asimilarea lui cu nationalismul. A fost pregnant in deceniul al IV-lea al veacului XX, gratie divergentelor politice si problemelor sociale care anunta apropierea celui de-al doilea razboi mondial. A avut manifestari in primul rand politice, dar si culturale. Nichifor Crainic este considerat principalul lui reprezentant cultural din perioada interbelica, iar Ioan Alexandru si Mihai Ungheanu reprezentanti ai curentului din a doua jumatate a veacului XX, desi nu se reclama de la predecesori, ci ilustreaza, mai curand, problemele rezultate din perioada razboiului rece.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autoimunitate - enciclopedia universala

Autoimunitate:  Stare patologica a organismului devenit victima a propriilor sale mijloace de aparare imunitara. Rolul sistemului imunitar este de a apara organismul fata de agresiunea germenilor exteriori. Dereglarea acestui sistem provoaca aparitia anticorpilor daunatori organismului (autoanticorpi). Bolile autoimune se caracterizeaza prin distrugerea unui organ (glanda tiroida in tiroidita lui Hashimoto) sau neutralizarea unei functii (transmiterea influxului nervos catre muschi in cursul miasteniei).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Autoizoterma - enciclopedia universala

Autoizoterma:  Automobil care are o caroserie tip duba, separat de cabina, caroserie prevazuta cu izolatie termica a peretilor dar fara agregat frigorific. Este folosita pentru transportul marfurilor perisabile pe distante scurte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 258 259 260

261

262 263 264 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct