´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 262

Automat - enciclopedia universala

Automat:  Obiect matematic care descrie un dispozitiv utilizat pentru acceptarea limbajelor. Pentru fiecare clasa de limbaje corespunzatoare ierarhiei Chomsky exista cate un tip de automat care poate sa accepte limbaje din clasa respectiva. Cel mai simplu tip de automat este automatul finit. Clasa limbajelor care sunt acceptate de catre automatele finite sunt limbajele regulate (generate de catre gramatici sau expresii regulate). Clasa limbajelor care sunt acceptate de catre automate cu stiva (push down) sunt limbajele independente de context. Limbajele dependente de context sunt acceptate de catre automatele liniar marginite. Cel mai general automat este Masina Turing care accepta limbaje care pot sa fie generate de modelul general de gramatici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Automat cu stiva - enciclopedia universala

Automat cu stiva:  Dispozitiv format dintr-o banda de intrare (care contine un sir de simboli), o stiva si o unitate de control. Un cap de citire permite citirea simbolurilor de pe banda de intrare si se poate deplasa numai spre dreapta cu cate un simbol. Functionarea unitatii de control pleaca dintr-o stare initiala, cu un simbol special de initializare in varful stivei si cu capul de citire pozitionat pe primul simbol din sirul de intrare. Pe baza starii curente, a simbolului curent de pe banda de intrare si a simbolului aflat in varful stivei automatul trece intr-o noua stare, inlocuind simbolul din varful stivei cu un sir de caractere si avansand eventual pe banda de intrare pe urmatorul simbol. Se spune ca automatul a executat o tranzitie. Automatul accepta sirul de intrare daca ajunge intr-o stare finala avand capul de citire dupa ultimul simbol de pe banda de intrare. Multimea sirurilor acceptate de catre un automat cu stiva este limbajul formal acceptat de catre automat. Automatele cu stiva pot sa fie deterministe sau nedeterministe. In cazul unui automat determinist pentru fiecare combinatie stare curenta, simbol in varful stivei, simbol curent pe banda de intrare exista cel mult o singura stare urmatoare, sir memorat in stiva, automatul avanseaza pentru fiecare tranzitie. Clasa limbajelor acceptate de catre automatele cu stiva deterministe este o submultime a celei acceptate de catre automatele cu stiva nedeterministe. Analizoarele sintactice sunt implementate ca simulatoare de automate cu stiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Automat finit - enciclopedia universala

Automat finit:  Dispozitiv format dintr-o banda de intrare (care contine un sir de simboli) si o unitate de control. Un cap de citire permite citirea simbolurilor de pe banda de intrare si se poate deplasa numai spre dreapta cu cate un simbol. Functionarea unitatii de control pleaca dintr-o stare initiala, cu capul de citire pozitionat pe primul simbol din sirul de intrare. Pe baza starii curente si a simbolului curent de pe banda de intrare automatul trece intr-o noua stare, avansand eventual pe banda de intrare pe urmatorul simbol. Se spune ca automatul a executat o tranzitie. Automatul accepta sirul de intrare daca ajunge intr-o stare finala avand capul de citire dupa ultimul simbol de pe banda de intrare. Multimea sirurilor acceptate de catre un automat finit este limbajul formal acceptat de catre automat. Automatele finite pot sa fie deterministe sau nedeterministe. In cazul unui utomat determinist pentru fiecare combinatie stare curenta, simbol curent pe banda de intrare exista cel mult o singura stare urmatoare si automatul avanseaza pentru fiecare tranzitie. Clasa limbajelor acceptate de catre automatele finite deterministe este identica cu cea acceptata de automatele nedeterministe. Analizoarele lexicale sunt implementate ca simulatoare de automate finite deterministe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Automedicatie - enciclopedia universala

Automedicatie:  Luare de medicamente fara avizul medicului. Unele medicamente, vandute fara reteta, sunt disponibile pentru o automedicatie. Este absolut obligatoriu sa se respecte instructiunile de folosire in timpul tratamentului sau sa fie cerute sfaturi farmacistului. In fapt, aceste medicamente aflate in vanzare libera pot fi nocive daca sunt necorespunzator folosite. De altfel, este intotdeauna important sa se respecte o prescriptie medicala si sa fie utilizate medicamentele doar in perioada pentru care au fost prescrise, nu si ulterior pentru o tulburare similara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 259 260 261

262

263 264 265 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct