´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 42

ADA - enciclopedia universala

ADA:  (Augusta ADA Byron) - limbaj de programare procedural, dezvoltat sub directia Departamentului Apararii a S.U.A. in anul 1970, pentru a fi limbajul principal de dezvoltare a softului din departament. ADA, numit dupa Lady Augusta Ada Byron, contesa de Lovelace, care a fost pioniera in domeniul computerelor (prima femeie om de stiinta in domeniul calculatoarelor), este derivat din Pascal, dar are extensii majore de semantica si sintaxa, incluzand executia concurenta de sarcini, supraincarcarea operatorilor si programarea modulara. Un compilator poate fi numit compilator ADA doar daca a trecut cu succes o anumita secventa de validare. De aceea, in limbajul ADA nu se poate accede decat daca se dispune de un compilator certificat de Departamentul de Aparare al S.U.A. In prezent, limbajul cunoaste o noua dezvoltare pe calculatoare personale, prin implementarea variantei ADA 95, care introduce facilitati orientate obiect.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Adam Stokes (sindrom) - enciclopedia universala

Adam Stokes (sindrom):  Accident neurologic cauzat de o diminuare brusca a irigarii cerebrale. Sindromul lui Adam-Stokes atinge mai ales barbatii trecuti de varsta de 50 ani. La originea lui se afla o incetinire extrema a ritmului cardiac, prin bradicardie sau bloc auriculoventricular, raspunzatoare de o oprire cardio-circulatorie. Caracteristica sindromului este sincopa spontana, nelegata de efort. Subiectul isi pierde brusc constienta: el este palid, inert, dar respira in permanenta in pofida incetinirii sau disparitiei pulsului. El redevine constient dupa cateva zeci de secunde. . Confirmarea acestei dereglari de conductie este obtinuta prin inregistrarea Holter (inregistrare electrocardiografica timp de 24 ore) si prin inregistrarea fasciculului lui His care asigura conductia influxului nervos pana in ventricule, prin sonda intra-cardiaca. Cu scopul de a evita sincopele, ale caror consecinte pot fi grave, bolnavii beneficiaza de implantarea unui stimulator cardiac (pacemaker), care declanseaza contractiile cardiace in cazul opririi acestora.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Adamantinom - enciclopedia universala

Adamantinom:  Tumora recidivanta a maxilarelor, in general benigna. Localizat mai ales in regiunea molarilor si pe ramura ascendenta a maxilarului inferior, adamantinomul distruge tesutul osos si gingia, dar nu duce la formarea de metastaze. Bolnavul este cel mai bine protejat fata de recidive prin ablatia chirurgicala a tumorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Adamescu, Gheorghe - enciclopedia universala

Adamescu, Gheorghe:  (n. 26 iulie 1869, Bucuresti - d. 1942, Bucuresti) - istoric literar si bibliograf. S-a specializat in Litere la Geneva si Paris. A facut parte din Comitetul deredactie al revistei Albina". Principalele lucrari: Luptele pentru nationalitate ale romanilor de peste munti: 1848-1849, 1892; Istoria literaturii romane, 1914; Contributiuni la bibliografia romaneasca, 3 vol., 1921-1928. Spirit pozitivist si exact, a colaborat cu I.A. Candrea la Dictionarul enciclopedic ilustrat Cartea Romaneasca, elaborand partea de istorie-geografie. Membru corespondent al Academiei Romane din 1921. Spirit filologic, asezat la confluenta veacurilor al XIX-lea si al XX-lea, lucrarile lui exceleaza prin acribie stiintifica si tentativa de cuprindere enciclopedica a fenomenului cultural romanesc, favorizand astfel sinteza culturala pe baza careia intelectualii perioadeiintebelice au fundamentat modernitatea culturii romane, acordul ei cu lumea europeana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 39 40 41

42

43 44 45 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct