Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 45

Addison (boala a lui Addison) - enciclopedia universala

Addison (boala a lui Addison):  Boala rara, cauzata de afectarea glandelor suprarenale, conducand la un deficit total in aldosteron si in cortizon. Candva, cauza bolii era indeosebi tuberculoza, astazi, cauza cea mai frecventa este retractia corticala (involutia corticosuprarenalelor). Aceasta, care atinge ambele suprarenale, poate surveni izolat, in cadrul unui sindrom poliendocrin autoimun (anticorpii produsi de catre sistemul imunitar atacand glandele suprarenale), asociind tiroidita limfocitara cronica, insuficienta ovariana, diabetul insulinodependent, sau poate fi legata de un deficit enzimatic al metabolismului acizilor grasi cu lant lung. Acestea se instaleaza progresiv: oboseala fizica si psihica, resimtite mai ales seara, pigmentarea maronie a pielii la plicile de flexiume, a zonelor de frictiune si a mucoaselor, hipotensiune arteriala, anorexie, tendinta la hipoglicemie si o preferinta deosebita pentru sarea de bucatarie. Aceasta boala se bazeaza pe absenta cresterii proportiei de cortizon si de aldosteron la o ora dupa injectarea de corticotrofina (ACTH) si pe cresterea spontana a cantitatilor de ACTH Diagnosticul implica cercetarea anticorpilor antisuprarenalieni, un bilant endocrin si general si o scano-grafie a regiunii suprarenaliene. O insuficienta suprarenala acuta poate fi declansata de o agresare infectioasa, psihica sau traumatica, sau printr-o interventie chirurgicala, si este marcata prin deshidratare, tulburari digestive (dureri abdominale, voma si diaree). Ea necesita un tratament de urgenta. Se prescriu un tratament de intretinere, pe cale orala, pe toata durata vietii si un regim alimentar normosodat. Tratamentul trebuie sa fie suplimentat temporar in caz de agresiune sau de interventie chirurgicala, cu scopul de a preveni o insuficienta suprarenala acuta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Adenita - enciclopedia universala

Adenita:  Inflama tie a unui ganglion limfatic. O adenita este cel mai adesea de origine infectioasa: ea poate fi virala (mononucleoza infectioasa), parazitara (toxo-plasmoza), cauzata de un germene obisnuit sau piogen (generator de puroi: adenita supurata cu aparitia de adeno-flegmoane), sau de bacilul lui Koch (adenita tuberculoasa). Localizarile obisnuite ale adenitei sunt pe gat, subsuoara, plica inghinala, dar unele sunt mai profunde, mediastinale sau abdominale, si pot comprima organele din vecinatate Cel mai adesea o adenita nu provoaca nici un simptom. Uneori se manifesta prin dureri abdominale si febra. Boala cea mai caracteristica, adenita mezenterica, frecvent de origine virala, se intalneste la copil, care simuleaza o criza de apendicita. Tratamentul consta in administrarea de analgezice, pentru a calma durerile, de antipiretice, pentru a scadea febra, si de antibiotice cand infectia este de natura microbiana.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Adenofibrom - enciclopedia universala

Adenofibrom:  Tumora benigna care se dezvolta pe o glanda si care este constituita dintr-o proliferare a elementelor glandulare (adenom) si de tesut conjunctiv fibros (fibrom). Adenofibromul isi are sediul de obicei la san si uneori la ovar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Adenoflegmon - enciclopedia universala

Adenoflegmon:  Supuratie a unui ganglion inflamator. Adenoflegmonul formeaza un abces, superficial sau profund, circumscris sau difuz, care se intinde in vecinatatea ganglionara. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 42 43 44

45

46 47 48 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct