´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 47

Adenomatoza pluriendocrina - enciclopedia universala

Adenomatoza pluriendocrina:  Formare de adenoame (tumori benigne) pe doua sau mai multe glande endocrine. Adenomatozele sunt afectiuni foarte rare a caror transmisie poate fi ereditara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Adenopatie - enciclopedia universala

Adenopatie:  Afectiune a ganglionilor limfatici, de origine inflamatorie, infectioasa sau tumorala. O adenopatie se caracterizeaza printr-o adenomegalie (crestere in volum a ganglionilor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aderca, Felix - enciclopedia universala

Aderca, Felix:  (n. 26 martie 1891, Puiesti, jud. Vaslui - d. 12 decembrie 1962, Bucuresti) scriitor evreu din Romania. Dupa absolvirea liceului se angajeaza functionar la Ministerul Muncii. Dupa 1944 a fost director al Directiei invatamantului artistic din Ministerul Cultelor. Volum de debut: Nationalism? Libertatea de a ucide, 1910, prefatat de C. Radulescu-Motru. Teoretician almodernismului, avangardismului si experimentalismului: Mic tratat de estetica sau lumea vazuta estetic, 1929, a scris si versuri simboliste: Motive si simfonii, 1910; Stihuri venerice, 1912, romane: Domnisoara din strada Neptun, 1921; Aventurile domnului Ionel Lacusta Termidor, 1932; Orasele inecate, 1937; Revolte, 1945, a lasat interviuri stranse in volumul Marturia unei generatii, 1929. A avut una dintre cele mai timpurii reactii la ascendenta dreptei romanesti, mai ales a aceleia pro-naziste. Avangardist moderat, a lasat in plan literar un mesaj care ilustreaza deopotriva influenta modelelor literare romanesti ale momentului, pe o gama care merge de la Ionel Teodoreanu laMircea Eliade, ca si apartenenta declarata la o etnie cu vechi traditii culturale in spatiul romanesc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aderenta - enciclopedia universala

Aderenta:  Unire anormala a doua tesuturi sau doua organe alaturate printr-un tesut conjunctiv. Aderentele pot fi cauzate de o anomalie congenitala (aderenta preputului la gland, in fimoza) sau pot sa rezulte dintr-o ranire ori dintr-o arsura. Aderentele interne afecteaza cel mai des membranele seroase care captusesc viscerele si cavitatile toracica si abdominala. Ele pot constitui, de altfel, originea unor dureri (aderenta intre ovar sau trompa uterina si apendice), unei perforatii (aderenta veziculara la colon, responsabila de un ileus biliar), unei ocluzii intestinale (aderenta peritoneala din cauza unei peritonite sau a unei interventii chirurgicale), in principal, se opereaza aderentele care antreneaza o sterilitate (aderenta trompelor uterine cauzata de sechele de salpingita) sau o ocluzie intestinala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 44 45 46

47

48 49 50 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct