´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 72

Agregare plachetara - enciclopedia universala

Agregare plachetara:  Fenomen consecutiv aderarii plachetelor una de alta si la colagen (proteina a tesutului conjunctiv), sub efectul adenozindifosfatului pe care acestea il elibereaza. Agregarea plachetara constituie etapa prealabila coagularii sangvine atunci cand este lezat un vas. Ea poate avea si efecte nedorite atunci cand se produce pe o placa de aterom: in acest caz favorizeaza constituirea trombusului (cheagului), care se desprinde si astupa un vas mic ce iriga creierul, ceea ce constituie un accident ischemic tranzitoriu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Agresivitate - enciclopedia universala

Agresivitate:  Tendinta de a se opune aproapelui sau de a-l ataca, in mod real sau inchipuit. Agresivitatea se gaseste in stransa legatura cu satisfacerea necesitatilor vitale, stapanirea mediului si afirmarea de sine. Actele agresive sunt cele care retin cel mai bine atentia datorita caracterului lor spectacular si potential periculos (crizele de furie), dar agresivitatea poate lua si alte forme: atitudini (mimici, priviri), cuvinte (ironie, barfa, amenintari, insulte) sau halucinatii. La originea numeroaselor tulburari mintale se afla o agresivitate latenta, care da nastere angoasei si sentimentului de vinovatie. Simptom al psihopatiei, agresivitatea se intalneste in diferite boli psihiatrice: nevroze, psihoze si in toxicomanii, epilepsie etc. Terapeutica agresivitatii se bazeaza mai intai de toate pe tratamentul cauzei sale, atunci cand aceasta este cunoscuta (alcoolism, boala psihiatrica etc.). Ea trebuie. de asemenea, sa incerce amenajarea conditiilor de viata si de igiena mintala a pacientului (actiuni pedagogice vizand consolidarea, prin punerea lor in valoare, a atitudinilor de toleranta, de intelegere) . In toate cazurile, chimioterapia se dovedeste eficace: tratamentul sedativ cu tranchilizante si cu neuroleptice. Uneori poate fi propusa o psihoterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Agricultura moderna (intensiva) - enciclopedia universala

Agricultura moderna (intensiva):  tip de agricultura cu caracter pronuntat comercial, fiind raspandita in tarile dezvoltate. Agricultura comerciala moderna poarta un caracter inalt intensiv, cu ferme specializate in culturi destinate pietei, plantatii inalt intensive. Ea realizeaza 2/3 din productia agricola mondiala si concentreaza doar 30% din suprafata cultivata a uscatului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Agricultura traditionala (extensiva) - enciclopedia universala

Agricultura traditionala (extensiva):  este caracteristica tarilor slab dezvoltate din Africa, Asia, America latina. Recoltele de culturi agricole la hectar sunt joase si productivitatea animalelor este redusa. In majoritatea statelor in gospodariile taranesti lipsesc mijloacele tehnico-materiale, nu se aplica realizarile contemporane in domeniul selectiei plantelor si animalelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 69 70 71

72

73 74 75 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct