´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 114

Brasov - enciclopedia universala

Brasov:  localitate atestata documenar de la 1234, cu numeleCorona, drept colonie saseasca (Sacksen) asezatala trecatoarea Carpatilor pentru a proteja Europa de navalirile tatare. Johannes Honterus a venit la inceputul veacului al XV-lea pentru a implanta Reforma.Comunitatea romaneasca a orasului era conectata la cultura transilvana prin canale care comunicau cu Alba Iulia, Blaj, Targoviste, Iasi. Primul text pastrat in limba romana a fost scris de judele Brasovului, Johan Benkner, la 1521. In Scheii (Schei de la latinescul schiavus, adica sclav, cum erau considerati romanii) Brasovului, au aparut mugurii invatamantului romanesc si ai tiparului romanesc (Coresi, format chiar de Johannes Honterus) . Conlocuirea mai multor etnii (romani, sasi, secui, maghiari, evrei, greci) a dus la inflorirea unui oras multicultural, deschis catre receptarea acelor modelele culturale care au permis o definire de sine specifica. Din Brasov au plecat George Baritiu, intemeitorul presei romanesti, Dimitrie Eustatievici, autorul primei gramatici romanesti, Andrei Muresanu, autorul textului imnului Romaniei de azi, Desteapta-te romane, Sextil Puscariu, coordonatorul Atlasului lingvistic roman. In prezent orasul este resedinta judetului cu acelasi nume. Oras multietnic, Brasovul este un model de convietuire. Dupa statistica din2002, situatia populatiei este urmatoarea: romani 514161 persoane; maghiari: 50956; tigani: 18313; germani: 4418; rusi-lipoveni: 142; evrei: 138; italieni: 103; greci: 77.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Brat - enciclopedia universala

Brat:  Parte a membrului superior cuprinsa intre umar si cot. Scheletul bratului este constituit din humerus, de unde se despart doua membrane intermusculare, externa si interna, pornite din aponevroza brahiala. Ele impart astfel doua regiuni numite loji, una anterioara, alta posterioara. Patologia bratului este esentialmente traumatica: fractura de humerus, ruptura tendonului bicepsului, leziunea nervului radial. Atingerile vasculare (arterita, flebita) se observa mult mai rar la membrul superior decat la membrul inferior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Brat Trenant - enciclopedia universala

Brat Trenant:  Element de suspensie ce consta intr-o parte longitudinala care pivoteaza si care are un butuc de roata atasat rigid de capatul care treneaza. Un brat trenant indeajuns de rigid poate asigura pe deplin pozitia rotii. Este similar unui brat semi-trenant, cu singura exceptie ca axa de pivotare este strict perpendiculara pe linia centrala longitudinala a masinii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bratescu-Voinesti, Ioan Alexandru - enciclopedia universala

Bratescu-Voinesti, Ioan Alexandru:  (n. 1 ianuarie 1868, Targoviste - d. 14 decembrie 1946, Bucuresti) - prozator. A absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti. A fost judecator la Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Craiova, Targoviste. Era nepot al pasoptistului Voinescu II. A fost membru al Academiei (1918) si vicepresedinte al ei, secretar general al Camerei Deputatilor (1940) . A debutat sub patronajul lui Titu Maiorescu. A creat cea mai completa galerie de personaje inadaptabile, victime ale excesului de moralitate: Nuvele si schite, 1903; In lumea dreptatii, 1907; Intuneric si lumina, 1912; Ratacire, 1923; Huliganism, 1938; Germanofobie? 1942.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 111 112 113

114

115 116 117 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct