´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 119

Broasca raioasa - enciclopedia universala

Broasca raioasa:  este un batracian. Pielea sa este adesea rugoasa si are negi in spatele ochilor si pe alte parti ale corpului. Acesti negi indica locurile unde se gasesc glandele sale cu otrava. Dar nu te ingrijora, o poti lua in maini fara frica; veninul broastei raioase nu este toxic pentru om decat in cazul catorva specii tropicale. Spre deosebire de celelalte broaste, broasca raioasa traieste destul de des departe de sursele de apa. Dar reproducerea ei are loc intotdeauna in apa si deci trebuie sa realizeze adesea o veritabila migratie (cateodata de mai multi kilometri!) pentru a se reproduce. Masculul cheama femela printr-un oracait sonor; atunci cand ea vine, el se plaseaza pe spatele ei. Dupa un timp, ea depune intre 5.000 si 20.000 de oua, pe care masculul le fecundeaza in apa. Aceste oua sunt prinse unul de altul printr-un fel de gelatina si formeaza un cordon care poate atinge o lungime de 4 metri. O luna mai tarziu din oua ies mormoloci. In 3 sau 4 luni, ei se transforma in mici broaste raioase si ies pe uscat. Ca si celelalte broaste, broasca raioasa are o limba lunga ce se desfasoara atunci cand ea vrea sa prinda o insecta care se misca (broasca nu vede decat ceea ce este in miscare); mananca si viermi si limacsi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Broasca testoasa - enciclopedia universala

Broasca testoasa:  este unul dintre cele mai vechi animale de pe pamant: exista cu mult inaintea dinozaurilor! Carapacea sa, alcatuita din placi osoase, este foarte solida si ii serveste drept adapost. Cand este amenintata, ea poate sa se retraga in carapace aproape cu totul. Carapacea este, in acelasi timp, foarte grea si o impiedica sa se deplaseze repede. Broasca testoasa gigant se intalneste numai in arhipelagul Seychelles, in insulele Aldabra si in insulele Galapagos. Broastele testoase de uscat se deosebesc usor de rudele lor acvatice: carapacea le este bombata si membrele sunt groase, nepalmate si inarmate cu gheare. Broasca testoasa nu are dinti, ci un cioc taios. Cu acest cioc ea culege si rupe in bucati plantele si fructele cu care se hraneste. In perioada de reproducere femela sapa o gaura in care isi depune ouale si apoi pleaca. Adulta, broasca testoasa poate atinge o lungime de 1,2 metri si o greutate mai mare de 220 kg! Este si campioana longevitatii: poate trai mai mult de 150 de ani!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Broasca testoasa de apa (Emys orbicularis) - enciclopedia universala

Broasca testoasa de apa (Emys orbicularis):  Mai este denumita si testoasa europeana sau testoasa de balta. Dupa cum ii spune si numle ii plac baltile si lacurile dar si apele curgatoare cu un curent slab. Prezenta ei in tara noastra este destul de sinuoasa; sunt zone unde este reprezentata bine, cum ar fi Delta Dunarii si zone de unde a disparut in totalitate. In momentul de fata este o specie protejata pentru ca este o specie afectata foarte mult de disparitia habitatului, a lucrarilor de indiguire si amenajare, a poluarii apelor si nu in ultimul rand de rea credinta din partea unora. Broasca testoasa de apa poate ajunge la o lungime de maxim 25 cm. Forma corpului, sau mai bine zis a carapacei difera in functie de stadiul de dezvoltare. Puii au forma corpului rotunda si pe masura ce ajung la maturitate acesta se alungeste si ajunge la forma eliptica. Culoarea este cafeniu inchis spre negru cu presarat cu puncte galbene. Broasca testoasa de apa se hraneste cu pesti, mormoloci, raci, diferite insecte si viermi acvatici. Mai rar consuma diferite rozatoare si pasari mici. Se hraneste frecvent sub apa unde isi rupe prada in bucati pe care le poate inghiti. Incepand cu luna aprilie femela depune pana la 16 oua care eclozeaza toamna sau chiar primavara urmatoare. Puii sparg coaja oului cu ajutorul unui dinte de eclozare situat pe maxilarul superior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Broasca testoasa de uscat (Testudo graeca ibera) - enciclopedia universala

Broasca testoasa de uscat (Testudo graeca ibera):  Mai este cunoscuta si sub numele de testoasa mare sau testoasa dobrogeana. In prezent numarul lor a scazut foarte mult si au fost declarate animale ocrotite de lege, monument al naturii. Coloritul variaza de la exemplar la exemplar si mai ales de la o regiune la alta. La modul general putem spune ca broasca testosa de uscat este de un galben inchis si fiecare placa a carapacei este marginita de linii brune inchis. Sunt si exemplare aproape negre sau exemplare cu nuanta de masliniu. Exemplarele tinere sunt de obicei mai deschise la culoare. Lungimea testoasei de uscat are o medie la noi de 25 cm. Au fost studiate si exemplare cu o lungime de 32 cm iar in Bulgaria au fost masurate exemplare de aproape 40cm. Exemplarele mari pot ajunge in mod exceptional la 6kg. La noi in tara cele mai multe sanse sa intalnim o broasca testoasa de uscat sunt in Dobrogea, in Muntii Macinului si pe totata lungimea tarmului Marii Negre. Asta este motivul pentru care mai este numita si testoasa dobrogeana. In Romania mai traeste o specie de broasca testoasa de uscat numita testoasa banateana (testudo hermanni boettgeri). Este de mai mici dimensiuni decat prima, asemanatoare la infatisare si raspandita mai mult in sud -vestul tarii, fiind de asemenea o specie ocrotita prin lege si declarata monument al naturii. Iarna broasca testoasa de uscat hiberneaza in gropi facute in pamant. Cand vine primavara si simt caldura ele ies din letargie si incep perioada de imperechere. Adoua perioada de imperechere este toamna. Testoasa de uscat depune 2-3 serii de oua pe an a cate 4-5 bucati. Ouale sunt aproape sferice, de culoare alba. La o temperatura constanta de 28-30 grade puii eclozeaza dupa 69 de zile. Dupa eclozare puii au o lungime de 3,5 cm si o greutate de 15g r. Tinerii sunt foarte vulnerabili in fata pradatorilor,de la pasari si pana la animale de prada. Porcii mistreti pot provoca pagube insemnate cuiburilor de broasca testoasa de uscat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 116 117 118

119

120 121 122 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct