´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 120

Broasca testoasa marina - enciclopedia universala

Broasca testoasa marina:  traieste in apa unde este mai putin incomodata de carapace care este mai usor de purtat in apa decat pe pamant!. Este, prin urmare, firesc ca broastele testoase cele mai mari sa fie din randul testoaselor acvatice. Cu cele 800 kg ale sale si o lungime de 2,5 m, acest titlu ii revine broastei testoase pieloase numite si luth. Ea traieste in largul marii, unde se hraneste cu alge si pesti. Ca toate broastele testoase marine, si ea trebuie sa revina pe tarm pentru a-si depune ouale. Ai vazut cu siguranta in vreun documentar la televizor o uriasa broasca testoasa verde carandu-si cu greutate cele 200 kg pe o plaja pentru a sapa o groapa si a-si depune ouale in ea. Dupa ce ies din oua, puii de broasca testoasa pleaca de pe nisip si se indreapta singuri spre mare. Daca ajung acolo, pot trai pana la 120 de ani. Unele broaste testoase (cum ar fi testoasa verde) sunt inca vanate de catre om pentru a gati traditionala supa de broasca testoasa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bromidroza - enciclopedia universala

Bromidroza:  Sau bromhidroza este emisia unei transpiratii cu miros fetid. Bromidroza este datorata unei disfunctii a glandelor sudoripare. Sudoarea este de abundenta normala, dar mirosul ei, a ranced sau a mucegai, este uneori sursa a unui handicap social. Anomalia poate fi localizata (picioare) sau generalizata (plicile corpului). Tratamentul consta dintr-o igiena riguroasa si aplicarea de deodorante pe baza de aluminiu, zinc sau zirconiu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bronhie - enciclopedia universala

Bronhie:  Conduct cilindric ce asigura transportul aerului intre trahee si alveolele pulmonare. Pornite din trahee, cele doua bronhii principale (dreapta si stanga) se subimpart, in fiecare plaman, in bronhii lobare, apoi in ramificatii din ce in ce mai mici inainte de a se termina in bronhiole sau bronsiole. Ansamblul formeaza arborele bronhie sau bronsic. Bronhiile au o armatura fibrocartilaginoasa si musculoasa care le fac semirigide. Ele sunt captusite cu o mucoasa acoperita cu cili (servind Ia evacuarea pulberilor in exterior) si de glande. Bolile bronhiilor constituie afectiuni de o gravitate variabila dupa locul si intinderea leziunilor si dupa efectul lor asupra ventilatiei pulmonare. Se pot distinge inflamatia acuta sau cronica a mucoasei bronhice (bronsita), obliterarea localizata (tumora, prezenta a unui corp strain, stenoza) sau difuza (bronhospasmul) conductului bronhie, dilatarea bronhiilor (brosiectazia) si bolile cartilagiului bronhie (diskinezia traheobronsica). Bronhiile pot sa constituie, de asemenea, sediul unui cancer, cel mai des localizat pe bronhiile principale sau pe bronhiile lobare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bronhocel - enciclopedia universala

Bronhocel:  Dilatatie bronhica (bronsica) situata dedesubtul unei ingustari consecutive unei tumori sau unei inflamatii (infectie banala, tuberculoza, cancer) si umpluta de puroi, cazeum sau mucus. Mai poate fo o tumora a gatului, cel mai adesea congenitala, in comunicare cu o bronhie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 117 118 119

120

121 122 123 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct