´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 125

Bruceloza - enciclopedia universala

Bruceloza:  Boala infectioasa cauzata de o bacterie aeroba Gram negativa din genul Brucella, transmisa omului de catre animale. Bruceloza este o antropozoonoza larg raspandita, mai ales in regiunile mediteraneene. Ea este transmisa prin bovine (Brucella abortus bovis), prin caprine (Brucella melitensis) sau prin porcine (Brucella abortus suis), pe cale cutanata (Ia crescatorii de animale) sau digestiva (consumul de lapte crud sau de branzeturi proaspete contaminate). Incubatia poate dura mai multe saptamani. Boala se declara printr-o febra prelungita, ondulanta (de intensitate variabila), insotita de transpiratii si de dureri difuze. Aceasta febra se asociaza diverselor manifestari neuromeningeene, osteoarticulare, hepatice sau genitale, uneori si manifestarilor septicemice, mai ales endocarditei. Diagnosticul se bazeaza, la inceputul bolii, pe punerea in evidenta a germenelui prin hemocultura (cultura biologica a sangelui prelevat de la bolnav), apoi pe serodiagnosticul lui Wright sau pe intra-dermoreactia lui Burnet. Bruceloza este tratata prin administrarea de antibiotice, eficace atunci cand doua sau trei produse (cicline, chino-lone, aminozide) sunt utilizate in asociere. Tratamentul trebuie sa fie urmat timp de doua luni, incepand cu faza acuta. Formele cronice ale bolii, in particular cele care comporta focare osteoarticulare, sunt dificil de ingrijit. Se poate recurge la o desensibilizare prin injectare de antigene, la corticoterapie, chiar la psihoterapie atunci cand simptomele invocate sunt amplificate de o nota subiectiva ("ramolisment brucelos").

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bruma - enciclopedia universala

Bruma:  cristale fine de gheata ce apar drept rezultat al sublimarii vaporilor de apa in contact cu suprafata terestra racita sub 0°C.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Brunea-Fox F. - enciclopedia universala

Brunea-Fox F.:  (n. 18 ianuarie 1898, Roman - d. 12 iunie 1977, Bucuresti; nume la nastere Filip Brauner) - reporter, gazetar. Din aceeasi familie cu Harry (muzicolog, folclorist) si Victor (pictor avangardist) Brauner. Autodidact. Militant de stanga prin publicistica sa: Orasul macelului, 1944; Porturi dunarene, 1957; Harca piratului, 1965; Reportajele mele, 1927 1938, 1979, postum.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bruxism - enciclopedia universala

Bruxism:  Miscari repetate si inconstiente de scrasnire a dintilor. Bruxismul este, de obicei, un tic nervos datorat unei stari de tensiune emotionala sau de stres. Se intampla, de asemenea, sa aiba o cauza locala prin existenta unor contacte nearmonioase ale dintilor unii cu altii. Bruxismul poate determina o uzura importanta a dintilor, provocand o sensibilitate la schimbarile de temperatura si la alimentele acide; de asemenea, poate ocaziona o oboseala musculara la nivelul maxilarului si al cefei. Tratamentul consta in administrarea de sedative atunci cand tensiunea nervoasa este prea puternica, in restaurarea si echilibrarea suprafetelor dentare si, uneori, purtarea de catre subiect a unei proteze protectoare in timpul noptii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 122 123 124

125

126 127 128 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct