´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 15

Banatul de Severin - enciclopedia universala

Banatul de Severin:  Unitate militar-administrativa constituita in 1230; cuprindea sudul Banatului, regiunea Severinului si o mica parte din vestul Olteniei, cu centrul in cetatea Severinului; conducatorul purta titlul de ban.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Banchiza - enciclopedia universala

Banchiza:  camp de gheata marina, care se formeaza dincolo de cercurile polare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bancile de sperma - enciclopedia universala

Bancile de sperma:  Stocarea spermei intr-o banca poate fi avuta in vedere inainte de realizarea unui tratament chimioterapie sau radioterapie. Donatorul isi va pastra astfel posibilitatea de a procrea la incheierea unui tratament potential toxic pentru spermatozoizi. Aceasta tehnica mai poate, de asemenea, sa fie utilizata pentru conservarea spermei donatorilor voluntari in vederea unei insamantari artificiale, pentru cuplurile in care partenerul este steril sau este afectat de o boala transmisibila genetic; sperma pentru insamantare va fi atunci asortata dupa grupul sangvin si dupa caracterele morfologice (grup etnic, greutate, inaltime etc.) ale barbatului steril. Donatorul trebuie sa se supuna la o serie de examene care cauta orice eventuala boala transmisibila: investigatii serologice (hepatita virala, sifilis, HIV.), cariotipul (anomalii cromozomiale), ancheta genetica (pentru a verifica absenta bolilor ereditare ea hemofilia in cadrul familiei). Sperma este congelata in azot lichid, la -196°C, dupa ce a fost diluata intr-un mediu continand un crioprotector. Conservarea poate dura mai multi ani. Decongelarea sc face in cateva minute, lasand paietele de sperma la temperatura ambianta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Banciu, Carmen Francesca - enciclopedia universala

Banciu, Carmen Francesca:  (n. 25 octombrie 1955 in Lipova, Arad) . A frecventat Cenaclul de Luni al lui NicolaeManolescu al Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti. In prezent traieste la Berlin ca liber profesionista, avand colaborari in presa germana. A debutat in 1984 cu volumul de povestiri Manual de intrebari. In Germania a publicat volumele: Fenster in Flammen, roman, 1992; Filuteks Handbuch der Fragen, 1995; Vaterflucht, roman, 1998 si Ein Land voller Helden, roman, 2000. In 1998 i-a aparut in Romania romanul O zi fara presedinte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 12 13 14

15

16 17 18 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct