Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 16

Banciu, Paul Eugen - enciclopedia universala

Banciu, Paul Eugen:  (n. 30 noiembrie 1943, Botosani) prozator si eseist. Liceul la Alba Iulia, Artele Plastice la Timisoara, Filosofia laCluj. Secretar general de redactie al revistei Orizont (1972-2003) , director al Bibliotecii Judetene Timis. Distins cu Ordinul National

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bandajare - enciclopedia universala

Bandajare:  Tehnica utilizata pentru a mentine la locul lui un pansament, pentru a exercita o compresie sau pentru a imobiliza o parte a corpului sau a unui membru. Bandajarile simple sunt constituite din randuri de fasii (de panza, de latex, de tricot elastic) care acopera in intregime sau inconjoara o parte a corpului. Aplicate in mod circular, spiralat, oblic, inversat sau incrucisat, dupa partea corpului avuta in vedere, bandajarile simple sunt utilizate frecvent pentru a mentine un pansament, pentru a imobiliza membrul care a suferit o entorsa, in particular de glezna, si pentru contentia abdominala. Bandajarile zise pline sunt realizate cu bucati mari de panza pliate astfel incat sa imobilizeze un membru ranit (in caz de luxatie a umarului, de traumatism al antebratului etc.) prin legarea sa de torace. Bandajarile tubulare se realizeaza cu cilindri din jerse sau impletitura mare utilizate frecvent pentru pansarea degetelor sau, in forma de chilot, pentru pansamentele perineului. Bandajarile mecanice se fac cu bandaje herniare compuse din una sau doua pernite (bule alungite, in general din cauciuc, destinate comprimarii orificiului herniar) si o centura de sustinere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Banduliera - enciclopedia universala

Banduliera:  Curea lata purtata de militari peste umar si curmezis peste piept spre a sustine sabia, pistolul etc.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bantas, Andrei - enciclopedia universala

Bantas, Andrei:  (n. 30 noiembrie 1930, Iasi - d. 27 ianuarie 1997, Bucuresti) - anglist. A absolvit Engleza la Universitatea Bucuresti, unde a fost apoi profesor. Presedinte al Uniunii Profesionale a Interpretilor si traducatorilor (1994- 1997) , membru in numeroase asociatiiinternationale de lingvistica aplicata. A lasat40 de dictionare (cu 60 de reeditari) anglo- romane si poliglote, 30 de cursuri universitare de limba si literatura engleza, studii monografice despre autori anglo- americani. A tradus in jur de 160 de volume de proza din autori englezi si americani, dupa cum a si tradus in engleza numerosi scriitori romani. Lucrari: Mic dictionar englez- roman, 1971, reeditare 1997; Dictionar englez-roman, 75000 de cuvinte, 2004. A tradus din: A.J.Cronin, Samuel Butler, W.S. Maugham, Isaac Asimov, Howard Fast, H.G. Wels, Thomas Hardy, Oscar Wilde, A. Conan Doyle, Charles DickensRobert Anderson, Christopher Malrowe, W. Shakespeare, Tennessee Williams, H. Ogden, Arthur Koestler s.a. Din romana in engleza a tradus din: Mihai Eminescu, impreuna cu Leon Levitki , 1978, Premiul Uniunii Scriitorilor, Alexandru Ivasiuc, Augustin Buzura, Urmuz, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Marin Sorescu, D.R.Popescu s.a. Un insemnat numar de traduceri se afla inca in manuscris.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 13 14 15

16

17 18 19 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct