Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 25

Bartholinita - enciclopedia universala

Bartholinita:  Inflamatie a uneia sau chiar a celor doua glande ale lui Bartholin. O bartholinita survine cel mai des plecand de la o infectie vaginala. Ea poate, de asemenea, sa succeada infectarii unui pseudochist (chist fara epiteliu), format dupa obturarea canalului excretor al glandei. Simptomele sunt o umflatura rosie si dureroasa a partii posterioare a vulvei, insotita de febra. Ca urmare, se poate forma un abces, semnalat printr-o tumefiere cu prezenta puroiului subiacent. La inceputul inflamatiei, tratamentul face apel la antibiotice. Daca exista un abces, tratamentul este atunci chirurgical.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bartoneloza - enciclopedia universala

Bartoneloza:  Boala infectioasa provocata de o bacterie Gram negativa, Bartonella bacilliformis, transmisa omului prin intepatura unei insecte, flebotomul, din genul Lutzomya. Bartoneloza face ravagii in stare endemica in vaile inalte ale Anzilor, omul este singura gazda cunoscuta a acestui germene. Tratamentul, eficace daca este aplicat inca din faza initiala, consta in administrarea de antibiotice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Barza - enciclopedia universala

Barza:  are un cioc lung, drept si rosu; mersul si zborul ei sunt gratioase. Barza tipica are aripile mari, albe cu marginile negre; este inalta de circa 1,1 metri si traieste pe campii si in stepe. Exista, de asemenea, si o barza neagra; ea este mai rar intalnita, putin mai mica decat cea alba si traieste mai mult in paduri. Barza se hraneste cu mici rozatoare, batracieni, reptile, pesti si insecte. In timpul iernii se indreapta catre tinuturile calde, migrand in Africa, iar cand se apropie luna martie revine in Europa pentru cuibarit. O intalnesti atunci in multe tari ca Olanda, Belgia, Ungaria, Polonia si pe la noi. Ea isi face cuibul in arbori, dar si pe cosurile caselor! Cuibul sau este enorm: are un diametru de 1,5 metri si este construit din crengi, pamant, iarba si paie. Femela depune intre 3 si 5 oua, care sunt clocite de ambii parinti timp de 45 de zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Barza alba (Ciconia ciconia) - enciclopedia universala

Barza alba (Ciconia ciconia):  Sau cocostarcul este destul de intalnita pe teritoriul Romaniei si asta datorita faptului ca prefera sa-si construiasca cuibul in apropierea omului, pe acoperisuri, cosuri de fum, stalpi, turnurile bisericilor. Este o pasare foarte indragita in toata Europa si astfel a reusit sa intre in credinta populara ca simbol al primaverii, al nasterii si se spune ca aduce noroc casei unde isi face cuibul si o fereste de foc. Barza alba este o pasare de talie mare, cu picioarele si ciocul lung, ambele de culoare rosie la maturitae. Puii au ciocul si picioarele negre pana la varsta de un an. Penajul este de culoare alba, cu varfurile aripilor de culoare neagra. Greutatea medie este de aproximativ 3,5 kg. Sunt pasari care prefera zonele joase si intinse, fara paduri pe suprafete mari si isi fac cuibul in apropierea lacurilor si baltilor unde is pot gasi mai usor hrana. Dieta lor este formata in principal din pesti mici, broaste, serpi, pasari si mamifere mici. Aria de raspandire a berzei albe este: aproape toata Europa, nordul Africii si vestul Asiei. In Europa cele mai multe berze cuibaresc in Polonia un se gasesc anual aproximativ 40 000 de perechi. In Romania cea mai mare densitate o gasim in campiile din vestul tarii. Cand simt apropierea iernii,berzele albe europene migreaza in nordul Africii iar odata cu revenirea primaverii, la sfarsitul lunii martie, obisnuiesc sa se intoarca la acelasi cuib pe care l-au lasat in urma.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct