´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 28

Basileu - enciclopedia universala

Basileu:  Nume care in Grecia antica il desemna pe rege. La Atena era titlul celui de-al doilea arhonte, care avea functii religioase. A fost atribuit si regilor Persiei si suveranilor absoluti din regatele elenistice si mai tarziu a constituit titlul imparatilor Bizantului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Basm - enciclopedia universala

Basm:  specie ? epicii populare in proza bazata mai ales pe elementul fantastic, simbolizand lupta dintre bine si rau, cu biruinta finala a binelui. Principalele personaje pozitive: Fat Frumos, Ileana Cosanzeana. Principalul personaj negativ: Zmeul Zmeilor. Basmul poate fi fantastic, nuvelistic, animalier. A nutrit fantezia multor scriitori culti: AI. I. Odobescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, Victor Eftimiu s.a. Culegeri: Petre Ispirescu - Legendele si basmele romanilor (vol. I) si Ghicitori si proverbe (vol. II) , 1872-1876; I. G. Sbierea - Povesti populare romanesti, 1871. Despre basm: - d. Gaster - Literatura populara, 1883, B.P. Hasdeu Basmul, 1894, Lazar Saineanu - Basmele romane, 1895, G. Calinescu - Estetica basmului, 1958.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Basmul - enciclopedia universala

Basmul:  Creatie literara care la origine se comunica nemijlocit, prin viu gai, de la un povestitor carte ascultatorii sai. Acest mod de transmitere directa, specific culturii populare se numeste oralitate. Basmul este ilustrat de mai multe tipuri: cu animale (povestiri cu protagonisti animale carora li se gasesc corespondent in ordinea umana pe baza unor trasaturi considerate specifice): "Capra cu trei iezi", "Punguta cu doi bani". Culte valorificate de scriitorii clasici in opere originale, numite basme culte: Ion Creanga "Povestea lui Harap-Alb", "Povestea porcului", "Povestea lui Stan Patitul", Mihai Eminescu "Fat-Frumos-din- Lacrima", Ioan Slavici "Zana Zorilor", "Florita-din-codru", "Ileana cea sireata", "Doi feti cu stea in frunte". Relatia dintre basmul popular si basmul cult: basmul cult imita relatia de comunicare de tip oral din basmul popular; tiparul narativ si functiile specifice basmului popular sunt preluate din basmul cult; adoptarea speciilor populare de catre un scriitor se face din perspectiva modului sau propriu de a concepe lumea si a stilului care il individualizeaza. Basmul fantastic (naratiune in care este reprezentata o lume neobisnuita, de proportii fabuloase): "Povestea lui Harap-Alb", "Povestea porcului". Termenii fantastic si fabulos sunt folositi adeseori ca termeni sinonimi. Basmul popular este numit basm fantastic, care apartine imaginarului si sinonim cu cel de fabulos, miraculos. Basmul nuvelistic (naratiune care asimileaza intr-un orizont fabulos sau hiperbolic aspecte de existenta cotidiana): "Soacra cu trei nurori", "Povestea lui Stan Patitul". Basmul popular este acela in care personaje sunt atat oameni cat si fiinte imaginare; sunt grupati in doua serii opuse: personaje negative si pozitive; sunt universali: feciorul de imparat sau de om sarac, fratele cel mic, zmei, imparati; sunt secundati de donatori, personaje care-l sprijina pe erou in actiunea sa; se compun

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Basorelief - enciclopedia universala

Basorelief:  Sculptura caracterizata printr-o usoara proeminenta a figurilor fata de fondul suport.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 25 26 27

28

29 30 31 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct