´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 39

Beanta a colului uterin - enciclopedia universala

Beanta a colului uterin:  Malformatie caracterizata printr-o deschidere anormala a orificiului colului uterin. Beanta colului uterin este cel mai des de origine traumatica: ea apare dupa o nastere dificila sau dupa un avort provocat traumatic. Cand este congenitala, beanta este asociata adesea cu alte malformatii uterine. Beanta colului uterin se manifesta numai in timpul sarcinii si poate antrena fie un avort tardiv (in cursul celui de al doilea trimestru de sarcina), fie o nastere prematura. Diagnosticul este stabilit prin calibrarea colului cu o bujie (instrument cilindric pentru masurarea unui canal sau unui orificiu). Diagnosticul este confirmat prin histerografie si/sau histeroseopie. Se bazeaza pe serclajul colului uterin in primele trei luni de sarcina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Becatina (Gallinago gallinago) - enciclopedia universala

Becatina (Gallinago gallinago):  Este considerata la noi ca fiind o pasare de pasaj, cu o prezenta mai insemnata toamna si primavara. Daca iarna este blanda multe dintre ele raman la noi in tara pentru a ierna. Zona obisnuita de reproducere este N si N-V Europei. Becatina prefera terenurile mlastinoase si lacurile si baltile cu maluri intinse si maloase. Mai este denumita becata sau becatina comuna. De multe ori este confundata cu sitarul. In Romania pot fi intalnite si cele doua surate ale ei : - becatina mica (Lymnocryptes minimus), denumita de vanatori si surda pentru ca se foloseste de camuflajul excelent pana in ultimul moment, cand zboara de la picioarele vanatorului. Fata de becatina are un penaj mai inchis la culoare si este mai mica (35-70g). -becatina mare (Gallinago media) denumita de vanatori si dubla datorita dimensiunilor aproape duble fata de becatina (lungime de 45-50 cm si greutate de aproximativ 200 g). Penajul este asemanator becatinei doar ca este in nuante mai deschise. Coloratia generala a penajului este maronie cenusie, cu dungi si pete de culoare galbena si bruna. Ca semn distinctiv sunt dungile alternative de pe cap de culoare galbuie si brun si cele de pe spate de culoare galbuie. Se remarca lungimea impresionanta a ciocului raportata la dimensiunile corpului. Cu ajutorul lui becatina poate cauta adanc in mal dupa viermii. Lungimea corpului este de 25-28 cm, anvergura aripilor de 37-43 cm si greutatea de 80-120 g. Cuibul este construit din iarba, in vegetatia deasa si in imediata apropiere a locurilor de hranire. Becatina comuna depune 4 oua in una si mai rar in doua serii pe an. Sunt putine exemplare care cuibaresc si in Romania in zonele umede si mlastinoase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

BEEF - enciclopedia universala

BEEF:  (Business and Engineering Enriched Fortran) - Fortran pentru dezvoltarea afacerilor si constructiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bei - enciclopedia universala

Bei:  Titlu la inceput atribuit in Imperiul Otoman unei persoane nobile sau unui principe din familia domnitoare. Ulterior a fost conferit si altor functionari administrativi si capeteniilor militare (comandant de oaste, guvernator al unui oras sau al unei provincii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 36 37 38

39

40 41 42 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct