Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 60

Biopsie - enciclopedia universala

Biopsie:  Prelevare a unui fragment de tesut sau de organ in scopul de a fi examinat microscopic. O biopsie este indicata atunci cand se doreste un studiu anatomopatologic (structura globala a fragmentului vazut la microscop) si uneori biochimic (cercetarea diverselor substante), imunologic (punerea in evidenta a antigenelor), genetic sau bacteriologic. Biopsia permite, de asemenea, diagnosticarea unei anomalii locale. de exemplu o tumora, sau ale unor simptome generalizate, ca in timpul unei boli de sistem. Uneori, se cauta sa se asigure ca o leziune cunoscuta (ulcer de stomac sau alta) nu contine celule canceroase. Mai multe biopsii succesive pot fi practicate pentru a verifica daca evolutia unei boli este favorabila sub tratament. Biopsia intervine adesea dupa examene mai usor de realizat (dozari sangvine, radiografii). Ea aduce o certitudine a diagnosticului si nu o probabilitate, si indica, intre mai multele varietati cunoscute ale unei aceleiasi boli, pe cea care este in cauza; biopsia precizeaza intinderea leziunilor, gradul lor de penetrare in tesuturi. Aceste probleme au importante repercusiuni prognostice si terapeutice: de exemplu, un cancer ar fi tratat mai radical daca s-ar sti ca el apartine unei anumite varietati, sau faptul ca el a depasit anumite limite tisulare. Desfasurarea examenului biopsie este foarte variabila in functie de localizarea biopsiei si dupa tehnica utilizata. Anestezia poate fi locala (biopsia transcutanata a sanului, a pielii) sau generala (biopsia chirurgicala a unui organ profund). Ca pentru oricare examen medical, indicarea unei biopsii trebuie sa fie foarte bine cantarita, astfel ca avantajele sa prevaleze asupra inconvenientelor, care sunt exceptionale: o biopsie, mai ales transcutanata, poate leza un organ, poate provoca o hemoragie prin traumatismul unui vas sangvin, poate introduce microbi in organism. Totusi, riscurile sunt diminuate considerabil de experienta operatorului, de ghidarea radiografica a instrumentelor, de respectarea unei asepsii riguroase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Biopsie a miocardului - enciclopedia universala

Biopsie a miocardului:  Examen medical constand in prelevarea de fragmente de muschi al inimii pentru a fi studiate la microscop. Biopsia miocadrului este efectuata in caz de miocardiopatie (boala a muschiului cardiac), de miocardita (inflamatie a miocardului), de tumora cardiaca sau, dupa o transplantare cardiaca, pentru a detecta o rejectie de grefa sau doar pentru supravegherea evolutiei grefei. In ajunul examenului, pacientul este spitalizat intr-un serviciu de cardiologie. Sub anestezie locala, medicul introduce in artera femurala sau printr-o vena a gatului un cateter (tub de plastic) dotat cu o pensa pentru biopsie si ghideaza ansamblul pana la inima cu ajutorul unui ecran de control. O data cateterul ajuns pana la peretele intern al cavitatii cardiace, cardiologul preleveaza un fragment de miocard. Examenul dureaza aproximativ 1 ora si 30 minute. Daca introducerea cateterului s-a facut prin artera femurala in plica inghinala, pacientul trebuie sa ramana lungit 24 ore dupa examen, cu scopul de a evita orice risc de hemoragie locala. Atunci cand calea de acces este o vena, supravegherea nu este decat de cateva ore. Acestea sunt rare. Uneori poate surveni un mic hematom la punctul de punctionare sau o alergie trecatoare si benigna provocata de introducerea cateterului. Daca, in mod exceptional, se declara o hemoragie cardiaca, ea este fara consecinte grave.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Biopsie de trofoblast - enciclopedia universala

Biopsie de trofoblast:  Prelevare, din uterul unei femei gravide, a unui esantion de tesut placentar in scopul analizarii lui. Biopsia trofoblastului permite sa sc puna diagnosticul prenatal al unor boli, metabolice sau genetice (trisomie 21, sindrom al lui Turner, hemofilie sau miopatie), pe baza realizarii unui cariotip fetal (fotografic a tuturor cromozomilor fatului). Cariotipul indica si sexul copilului, care este important de stiut In caz de transmisie posibila a unei boli legata de sex. Biopsia trofoblastului permite sa se faca aceleasi cercetari ca si in cazul amniocentezei, dar mult mai devreme in raport cu varsta sarcinii. Practicata aproximativ in a l()-a saptamana de amenoree (absenta fluxului menstrual) intr-un centru specializat, o biopsie a trofoblastului se efectueaza fie pe cale vaginala, facand sa inainteze o pensa prin colul uterin pana la trofoblast, fie pe cale abdominala, punctionand peretele abdomenului. In acest din urma caz, trebuie, uneori, sa fie practicata o anestezie locala. Prelevarea este facuta sub control ecografic, iar pacienta trebuie sa bea jumatate de litru de apa cu o ora inaintea examenului pentru ca vezica sa fie vizibila. Examenul este foarte putin dureros. El dureaza intre 5 si 15minute. Examenul nu prezinta nici un pericol pentru mama. Totusi, riscurile de nastere falsa provocate de o fisura a membranelor sau de o dezlipire de placenta nu sunt neglijabile, fiind evaluate intre 3 si 5%.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bioritm - enciclopedia universala

Bioritm:  Variatie periodica a unui fenomen fiziologic. Toate fiintele vii sunt controlate de bioritmurile lor care se supun mecanismelor endogene (interne organismului), ca secretia anumitor hormoni, sau endogeni (exteriori organismului), ca ciclul zi/noapte, de care depinde ritmul somnului

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 57 58 59

60

61 62 63 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct