´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 55

Caracterial - enciclopedia universala

Caracterial:  Se refera la un subiect, cel mai des un copil, al carui caracter este perturbat fara ca el sa prezinte totusi o adevarata boala psihiatrica. La copil, tulburarile caracteriale (sau de caracter) se manifesta printr-un comportament de opozitie: agresivitate, turbulenta, intoleranta la disciplina, lenevie, dispersare continua a atentiei. Acestea pot fi cauzate de probleme afective sau relationale, dar si de o afectiune organica: astm, infectie necunoscuta, parazitoza, sechele ale unui traumatism cranian etc. Tratamentul acestor tulburari trebuie deci precizat de la caz la caz. Termenul caracterial, concomitent restrans si deosebit de extensibil, nu caracterizeaza nici o boala precisa si tinde astazi sa cada in desuetudine.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Caracterizarea directa - enciclopedia universala

Caracterizarea directa:  Poate fi realizata de catre narator (prin portretul fizic si/sau moral, prin comentarii explicite, aluzii), de atre personajul insusi (autocaracterizarea prin marturisiri facute altor personaje, autoanalize monologate) sau de alte personaje (prin marturii, descrieri, etc).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Caracterizarea indirecta - enciclopedia universala

Caracterizarea indirecta:  Se deduce din: actiunile, atitudinile, opiniile exprimate de personaj; mediul in care traieste: orasul, casa, interiorul, dar si familia, grupul sau societatea in care evolueaza; limbajul

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Carada, Eugeniu - enciclopedia universala

Carada, Eugeniu:  (n. 29 noiembrie 1836, Craiova - d. 10 februarie 1910, Bucuresti) gazetar si scriitor. A facut Dreptul si Literele la College de France, Paris. A fost, foarte tanar, pasoptist, apoi unionist.Adept al aducerii unei dinastii straine la conducerea tarii. Dar, conspirator prin vocatie, a complotat si contra lui Carol I. Aavut legaturi cu Giuseppe mMazzini. Dupa1880 a fost in conducerea Partidului Liberal. A tradus, adaptat si localizat peste o suta de drame si vodeviluri din literatura franceza (E. Scribe, E. Augier, Ed. Foussier, Ph. Dumanoir s.a.): Bucurestenii, Ion cucierul, Cimpoiul dracului, Pacatele vechi, Capitanul negru, Fratii din munte s.a. A scris poezie: Milcovul, Cantec, Pandurul cersetor, 1857, sunt cele mai cunoscute. A lasat silucrari originale, cu inclinatii romantice, precum Ultima ora a unui ostean roman din timpul lui Mihai, 1855.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 52 53 54

55

56 57 58 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct