Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 29

Electronistagmografie - enciclopedia universala

Electronistagmografie:  Examen destinat inregistrarii nistagmusului ocular (secuse ritmice patologice ale unuia sau ambilor globi oculari), care se intalnesc in leziunile neurologice ale trunchiului cerebral sau in atingerile urechii interne. Electronistagmografia serveste la diagnosticarea anumitor tulburari de echilibru sau a vertijelor. Dupa ce 3 electrozi au fost plasati in jurul fiecarui ochi, modificarile electrice antrenate prin miscarile globului ocular sunt inregistrate si reprezentate pe un grafic. Examenul dureaza aproximativ o ora si cuprinde mai multe faze, in timpul carora ochii sunt fixati sau mobili, pacientul fiind succesiv in plina lumina si in intuneric, imobil si asezat pe un scaun care se balanseaza. O electronistagmografie poate cauza usoare senzatii de ameteala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Electrooculografie - enciclopedia universala

Electrooculografie:  Examen al ochiului, destinat sa inregistreze potentialul de repaus (activitatea electrica de baza, in absenta stimularii) al acestui organ in timpul miscarilor oculare. Electrooculografia permite confirmarea diagnosticului numeroaselor afectiuni retiniene (mai precis, ale epiteliului pigmentar), constitutionale (chist, degenerescenta tapeto-retiniana) sau dobandite (epitelita retiniana sau atingere toxica provocata de unele antipaludice de sinteza). Se dispun mai intai 4 electrozi pe piele, de fiecare parte a ochilor. Intr-o camera in care intensitatea luminoasa variaza, pacientul trebuie apoi sa efectueze miscari de "du-te vino" ale ochilor intre doua puncte de lumina rosie. Activitatile electrice captate sunt amplificate de un ordinator, care le inregistreaza si Ie traduce pe un grafic numit electrooculograma. Electrooculografia este un examen absolut deloc dureros, care nu este insotit de vreun efect secundar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Electroretinografie - enciclopedia universala

Electroretinografie:  Examen al ochiului destinat inregistrarii activitatii electrice a retinei dupa o stimulare luminoasa. Principalele indicatii ale unei electroretinografii le constituie bolile ereditare ale retinei (degenerescenta tapeto-retiniana), atingerile retiniene toxice sau traumatice, consecutive administrarii de antipaludice de sinteza sau prezentei unui corp strain metalic in ochi, si, mai general, au ca scop verificarea bunei functionari a retinei. Electroretinografia permite sa se distinga, cu ajutorul luminilor de intensitati si de culori diferite, activitatea conurilor, sensibile la intensitatile mari si la culoarea rosie (sistemul fotopic), de cea a bastonaselor, sensibile Ia intensitatile slabe si la albastru (sistemul scotopic). Se obtine un traseu, electroretinograma (ERG). Informatiile electrice sunt colectate prin intermediul electrozilor plasati pe comee si, la marginea orbitei, sub piele. Lentile de contact din material plastic impiedica pleoapele sa se inchida in timpul examenului. La copil, poate fi necesara o anestezie generala. Pacientii care poarta lentile de contact nu trebuie sa si le puna cu 24 ore inainte si la 24 ore dupa examen. Dupa acesta, pacientul ramane adesea orbit timp de cateva ore. Electrozii plasati pe cornee pot antrena o usoara iritare a ochiului, tratabila cu un colir.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Electrosoc - enciclopedia universala

Electrosoc:  Metoda terapeutica vizand reducerea anumitor tulburari psihiatrice prin efectul descarcarilor electrice. Electrosocul consta in trecerea unei descarcari electrice prin creier, in maniera de a provoca o criza convulsiva. Adesea contestata fiind considerata brutala, metoda electrosocurilor ramane de o eficacitate remarcabila in tratamentul depresiunilor grave, in particular a melancoliei, a starilor schizofrenice si a confuziilor mintale persistente. Electrosocul se practica aproape intotdeauna sub anestezie generala cu o supraveghere medicala riguroasa. Cura, efectuata in mediu spitalicesc, comporta in medie 12 sedinte, in numar de 2-3 pe saptamana. Efectele sale nedorite (luxa-tie, ruptura musculara) sunt benigne si putin numeroase.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 26 27 28

29

30 31 32 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct