´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera E - pagina 5

Echinoctiul - enciclopedia universala

Echinoctiul :  (numit si echinox) este momentul cand ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe Pamant, datorita faptului ca Soarele, in miscarea sa aparenta pe cer, se afla exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersectie ale eclipticii (traiectoria miscarii aparente a Soarelui pe sfera cereasca) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinoctiale. Punctele echinoctiale isi schimba pozitia pe ecliptica din cauza fenomenului de precesie. Echinoctiul are loc de doua ori pe an. Prima data este momentul cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca sudica in cea nordica, in jurul datei de 21 martie, reprezentand echinoctiul de primavara in emisfera nordica si echinoctiul de toamna in cea sudica. Acest punct de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeste punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorita faptului ca punctul se deplaseaza pe ecliptica, coordonatele se definesc pentru pozitia punctului intr-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0. In aceasta zi Soarele trece exact la zenit pe ecuatorul terestru. Al doilea echinoctiu al anului este momentul cand Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca nordica in cea sudica, in jurul datei de 23 septembrie, reprezentand echinoctiul de primavara in emisfera sudica si echinoctiul de toamna in emisfera nordica. Punctul de intersectie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeste punctul autumnal. In urma miscari axei polilor, pozitiile punctelor de echinoctiu si de solstitiu se deplaseaza in sens retrograd pe orbita. In felul acesta, echinoctiile si solstitiile se produc, in fiecare an cu 50 minute, 2 secunde mai devreme decat in anul precedent, generand precesia echinoctiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Echinodermele - enciclopedia universala

Echinodermele:  sunt animale exclusiv marine; se gasesc in toate marile lumii si la toate adancimile. Corpul lor este protejat de piese scheletice calcaroase mai mult sau mai putin dezvoltate, in functie de grupa (ele pot fi formate din spicule presarate in piele sau din placi calcaroase care formeaza un schelet continuu). Acestea sunt, pe de alta parte, singurele nevertebrate al caror schelet se gaseste sub piele, ca la vertebrate! (La alte nevertebrate care au un schelet, acesta este intotdeauna extern). Spinii lor sunt excrescente ale scheletului. Ele au si particularitatea de a fi unica grupa de animale al caror corp poate fi divizat in cinci parti identice (se spune ca au o simetrie pentamera)! In enciclopedie sunt reprezentate 2 dintre cele 4 clase de echinoderme: cea a asteroidelor (stelele-de-mare) si cea a echinoidelor (ariciidemare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Echinox - enciclopedia universala

Echinox:  (din 1969) - lunar, Cluj. Revista studenteasca de cultura editata de Consiliul Uniunii Asociatiilor Studentilor Comnunisti din Romania (pana in 1989) , apoi de Asociatia Studentilor din Cluj. Redactori sefi notabili: Eugen Uricariu, Ion Pop, Marian Papahagi s.a. Au lucrat ca redactori: Dinu Flamand, Radu G. Teposu, Luminita Urs, Ion Vartic, Dan Seuleanu, Aurel Sorobetea s.a. Din 1990 si editura cu acelasi nume, fondata de marian papahagi si Eugen Pop (in prezent director) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

Eclampsie - enciclopedia universala

Eclampsie:  Afectiune grava care survine, in general, la sfarsitul sarcinii, caracterizata prin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale. Boala incepe de cele mai multe ori in al treilea trimestru de sarcina la o femeie care n-a nascut niciodata; ea se manifesta mai intai printr-o hipertensiune arteriala, o prezenta excesiva de proteine in urina si edeme. Aceste semne se accentueaza astfel ca apar dureri de cap, vertije, zbarnaituri in urechi, fulgere vizuale si o durere in bara la inaltimea stomacului. In cele din urma survine eclampsia propriu-zisa, asemanatoare cu o criza de epilepsie: pierderea starii de constienta, redoarea membrelor urmata de convulsii. Ea se declanseaza uneori in timpul nasterii sau imediat dupa ea. In absenta unui tratament, eclampsia poate pune in joc viata mamei si, in aproximativ 50% dintre cazuri, viata copilului. Tratamentul de urgenta, in mediu spitalicesc, cuprinde anticonvulsivante si declansarea nasterii sau cezariana. In marea majoritate a cazurilor, pacienta se vindeca fara sechele si nu exista vreo alta recidiva in timpul altor sarcini. Totusi, intre 5 si 10% dintre mame prezinta complicatii de durata (cerebrale, renale sau cardiace).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera E

« 2 3 4

5

6 7 8 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct