Enciclopedia universala

articole cu litera J - pagina 9

Jupiter - enciclopedia universala

Jupiter:  Jupiter are un diametru de aproximativ 139.820 km (de 11 ori mai mare decat Pamantul).
Volumul lui Jupiter este de aproximativ 1.4313 x 10^15 km^3, ceea ce este de aproximativ 1321 de ori volumul Pamantului. Acesta este cel mai mare planeta din sistemul nostru solar.
Masa lui Jupiter este de aproximativ 1.898 x 10^27 kilograme, adica de peste 300 de ori mai mare decat masa Pamantului.
Compozitia lui Jupiter: Hidrogen (75%), Heliu (24%) Alte elemente (1%).
Jupiter este un gigant gazos cu o atmosfera densa cu hidrogen si heliu.
Jupiter are cel mai puternic camp magnetic din sistemul solar. Campul sau magnetic este atat de puternic, incat poate deflecta particulele incarcate de la Soare.
Jupiter are 79 de sateliti naturali cunoscuti.
Jupiter este singura planeta din sistemul solar cu o pata rosie mare, care este o furtuna anticiclonica persistenta aflata la 22° sud de ecuator. Furtuna are un diametru de aproximativ 16.000 de kilometri, mult mai mare decat Pamantul, si se roteste in sens invers acelor de ceasornic la viteze mari.
Jupiter este cunoscuta pentru sistemul sau de inele subtiri si pentru cele patruzeci si sapte de sateliti naturali cunoscuti, printre care se numara cele patru mari luni galileene: Io, Europa, Ganymede si Callisto.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera J

Juratori - enciclopedia universala

Juratori:  Institutie juridica in Evul Mediu, derivata din obste, in care 6, 12, 24 sau 48 oameni alesi sau numiti, cerceteaza litigiul si expun domnului hotararea lor, depunand juramant; in caz ca domnul nu era de acord cu hotararea luata, trimitea alti juratori, de obicei in numar dublu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera J

Jurnalul literar - enciclopedia universala

Jurnalul literar:  (ianuarie-decembrie 1939, Iasi; 1947-1948, Bucuresti) -revista saptamanala de critica si informatie literara aparuta sub directia lui G. Calinescu. Prima serie a fost interzisa in timpul dictaturii regale din cauza orientarii democratice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera J

« 6 7 8

9

«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct