Enciclopedia universala

articole cu litera L - pagina 3

Lacrimare - enciclopedia universala

Lacrimare:  Scurgere de lacrimi provocata de o iritatie a ochiului sau de un obstacol mecanic in calea evacuarii lor. Secretia de lacrimi este o reactie reflexa destinata protejarii corneei iritate (corp strain, ulceratie). Unele tulburari care nu au la baza o afectiunc a ochiului, de exemplu o rinita alcrgica (febra fanului), sc manifesta si ele printr-o lacrimare excesiva. O lacrimare poate sa sc produca si atunci cand canalul de scurgere a lacrimilor nu-si poate indeplini functiile sau cand este obstruat. O paralizie poate, de asemenea, sa se afle la originea unei lacrimari, denumita in mod obisnuit lacrimi de crocodil, care se manifesta in cursul masticatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lacuri - enciclopedia universala

Lacuri:  rezervoare de apa statatoare acumulate in forme negative de relief. Dupa geneza se deosebesc lacuri: tectonice, vulcanice, glaciare, carstice, eoliene, antropice, relicte, de baraj, lagunare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lacusta de camp - enciclopedia universala

Lacusta de camp:  seamana cu lacusta verde (cosasul), dar la cea dintai antenele sunt intotdeauna mai scurte decat corpul. Picioarele ei posterioare sunt puternice si ii permit sa faca salturi mari. Ea are 2 perechi de aripi, dar, cu exceptia catorva specii cum ar fi lacusta migratoare, ele nu ii permit sa zboare decat pe distante scurte. Sunetele pe care le scoate lacusta de camp (se spune ca taraie) provin din frecarea picioarelor ei posterioare prevazute cu spini de o parte a aripilor. Se hraneste cu iarba si cu frunze. La sfarsitul toamnei, femela isi depune ouale printr-un tub special care se afla in prelungirea abdomenului sau (ovipozitor). In primavara urmatoare din oua ies larvele. Fiecare larva sufera de la 4 la 6 naparliri inainte de a se transforma intr-o mica lacusta care va deveni adulta in acelasi an sau in urmatorul. Culoarea sa o ajuta sa se camufleze eficient pentru a scapa de numerosii sai pradatori (pasari, carnivore mici, insecte).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

Lagar de concentrare - enciclopedia universala

Lagar de concentrare:  Loc izolat in care sunt detinuti in regimurile totalitare opozantii politici, religiosi sau din considerente rasiale. Au cunoscut o larga raspandire indeosebi in Germania nazista si pe teritoriile ocupate de ea, precum si in URSS.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera L

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct