Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 2

Mac - enciclopedia universala

Mac:  Prima descriere a florii de mac a fost facuta de un invatat pe nume Dioscoride care a trait in primul secol dupa Hristos. In Grecia antica, floarea se regasea pe fetele monedelor fiind asociata cu bogatia si fertilitatea. In capitala Imperiului Roman oamenii o incadrau printre plantele funerare desi proprietatile sale halucinogene incepeau sa atraga atentia asupra sa. Astfel se face ca in secolul al IV-lea, in Roma existau circa opt sute de locuri in care se vindea opiu, la un pret modic, fixat de imparat. Exista numeroase varietati de mac, diferentiate in special prin efectul semintelor din centrul florii. Macul european este inofensiv, dovada ca obisnuim sa consumam covrigi sau prajituri cu mac. Varietatea asiatica, in schimb, este halucinogena fiind cea remarcata in secolul al XIII-lea de Marco Polo pe campurile din nordul Afganistanului. In traditia medievala crestina, macul se crede a fi aparut din sangele unor sfinti martiri. O alta legenda marturiseste cum odata, in Sambata Mare, cand toate florile s-au hotarat sa privegheze, numai macul somnoros a adormit venindu-si in fire la strigatele de bucurie ale semenelor: "Hristos a inviat!" Atunci, macul s-a rusinat asa de tare incat a devenit din alb, asa cum era inainte, rosu aprins. Macul simbolizeaza, in primul rand, frumusetea si gingasia persoanei care primeste floarea. Este floarea dragostei pasionale, asociata cu ardoarea si nerabdarea. In cazul unei relatii aflate la inceput, primirea unei flori de mac poate insemna dorinta de "a avansa". In imprejurari nefericite, macul simbolizeaza regretul dar si speranta ca durerea va putea fi depasita. Crestinismul a ignorat toate calitatile ambigue ale plantei, considerand macul simbol al odihnei sufletelor celor adormiti intru Domnul. La mormintele eroilor necunoscuti, in zilele de peste an in care sunt comemorati, se aduc flori de mac.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera M

Macaleandru (Erithacus rubecula) - enciclopedia universala

Macaleandru (Erithacus rubecula):  Este o pasare foarte mica, sedentara si care este specifica padurilor, parcurilor si gradinilor foarte bogate in vegetatie. Se spune despre macaleandu ca urmareste animalele salbatice mari care starnesc insectele si care devin o prada usoara pentru macaleandru. Este o pasare sedentara in Europa Centrala si de V si oaspete de vara pentru partea nordica a Europei. La noi ramane peste iarna doar daca temperaturile nu scad foarte mult. Macaleandru este o pasare care ne incanta cu infatisarea ei si cu cantecele deosebit de frumoase. Coloritul general al penajului este maroniu, cu gusa si parte frontala de un rosu caramiziu, marginit de nuante gri-maslinii. Pe burta este de nuante mai deschise. Ciocul si picioarele sunt maronii iar ochii sunt mari si negri. Lungimea corpului este de 14 cm, anvergura aripilor de 22 cm iar greutatea de 16-22g. Macaleandru isi construieste cuibul in tufisurile dese in care femela depune cate 4-6 oua in doua serii pe an. Ouale sunt de culoare albastrui cu puncte maronii. Perioada de incubatie este de 14 zile.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera M

Macaleandrul - enciclopedia universala

Macaleandrul:  este o pasare mica de 14 cm este vioaie si rotunjoara. Se recunoaste dupa culoarea rosie a gusii, care i-a adus si numele de gusa-rosie. Se hraneste pe sol cu tot felul de insecte si paianjeni. Poate fi intalnit la fel de des atat in orase, cat si in paduri. Cel mai mult ii place sa stea cocotat pe ramurile joase ale copacilor, de unde-si canta trilul dulce si melodios. Se simte la fel de bine si in gradini, iar cateodata vine sa ciuguleasca grauntele pe care oamenii le pun pe pervazul ferestrelor. Cuplul se formeaza pe durata unui sezon. Cuibul este facut din muschi si frunze uscate si este construit in general intr-o gaura de zidarie sau de arbore, iar cateodata chiar pe pamant. De doua ori pe an, femela depune in cuib intre 5 si 7 oua. Ea le cloceste de fiecare data cate 13 zile. In timpul acesta, este hranita de mascul. Atunci cand puii ies din oua, cei doi parinti ii hranesc cu schimbul timp de 3 saptamani.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera M

Macareul - enciclopedia universala

Macareul:  este o pasare mica si draguta cu un aer putin trist, are o inaltime de circa 30 cm. Ciocul sau caracteristic si colorat i-a adus si numele de papagal-de-mare. Pe pamant se deplaseaza cu prudenta, prin salturi; nu este prea dotat nici pentru zbor si mai putin inca pentru aterizare, care se sfarseste adeseori prin tumbe. In schimb, este un excelent inotator: isi urmareste prada sub apa si se intoarce tinand in cioc pestii capturati, care inca se zbat. Isi petrece iarna pe mare. Apoi, in timpul sezonului de imperechere, vine sa cuibareasca in colonii numeroase pe tarmuri. Macareul-calugar, pe care-l vezi aici, cuibareste pe coastele Atlanticului de Nord. Cuplul ramane unit pentru toata viata. Cei doi parinti clocesc impreuna singurul ou pe care-l depune femela si hranesc apoi puiul timp de 2 pana la 9 saptamani, cu pesti mici. Dupa aceasta perioada, parintii se reintorc pe mare. Puiul trebuie atunci sa se descurce singur ca sa iasa din cuib si sa invete sa se scufunde si sa pescuiasca.

Enciclopedia universala: Definitii noi din categoria articole cu litera M

« 1

2

3 4 5 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct