Enciclopedia universala

articole cu litera M - pagina 3

Macarie - enciclopedia universala

Macarie:  (n. 1730, probabil Transilvania d. 1830, probabil Cernica sau Bucuresti) calugar, carturar. A studiat la Scoala Domneasca din Bucuresti, fost la Muntele Athos. A tradus din slavona si greaca. Au ramas in manuscris Vietile Sfintilor dupa Dimitrie al Rostovului, 1775-1780, Ms. 1881-1987 din Biblioteca Academiei; ScaraSfantului loan Scararul.... talmacita din elinie, 1782; Manual de pictura bizantina al lui Dionisie de Furna, 1805. Are si lucrari originale: Gramatica romaneasca, scrisa in 1772 la schitul Sihla; Lecsicon adecaCuvanternicul sau Visteriia limbii slavonesti si a cei rumanesti dintru feliuri de catre vechi si noaafiind adunata si dupre alfavita cea sloveneasca alcatuita si tiparita acum pentru intaia oara...., 1778, circa 20.000 de cuvinte; Bucoavna sau Buchernita, adeca cartulie ce priveste nu numai spre invatarea copiilor, ci si a celor mari, acum scoasa spre slovenie..., 1779.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Macarie - enciclopedia universala

Macarie:  (n. sfarsitul sec. al XV-lea - d. inceputul sec. al XVI-lea, Targoviste) - primul tipograf atestat pe teritoriul tarii noastre. Calugar sarb, a invatat mestesugul la Venetia. A fugit in Muntenia de teama turcilor. A tiparit la Manastirea Dealu carti de cult in slavona si medio-bulgara: Liturghier, 1508; Octoih, 1510; Tetraevangheliar, 1512. In timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521) este ales mitropolit al Ungrovlahiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Macarie Ieromonahul - enciclopedia universala

Macarie Ieromonahul:  (n. ? - 1 ianuarie 1558) - cronicar. Egumen la Manastirea Neamt, episcop al Romanului. Cronicar oficial al lui Petru Rares, scrie in slavona cronica evenimentelor dintre 1504-1551, venind in prelungirea letopisetului scris la Curtea lui Stefan cel Mare. A fost editata de Ion Bogdan cu titlul Cronica lui Macarie. Modelul sau a fost Istoria sinoptica a lui Constantin Manasses. Textul se afla in Biblioteca Academiei de Stiinte din Kiev, Ucraina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

Macartism - enciclopedia universala

Macartism:  Politica de persecutie si de marginalizare a tuturor persoanelor suspectate de simpatii comuniste, declansata in Statele Unite in perioada 1949-1954, la initiativa senatorului J.R. McCarthy.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera M

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct