Enciclopedia universala

articole cu litera P - pagina 66

Periartrita a umarului - enciclopedia universala

Periartrita a umarului:  Orice afectiune caracterizata prin dureri provocate de o inflamatie a tesuturilor din vecinatatea articulatiei umarului. O periartrita a umarului este cauzata de o inflamatie a tendoanelor care actioneaza muschii rotatori (responsabili de miscarea de rotatie a umarului, cel mai frecvent atins fiind muschiul supraspinos), a bursei seroase subacromio-deltoidiene (spatiul de alunecare dintre muschiul deltoid si acromiom, pe de o parte, si muschii rotatori, pe de alta parte) si/sau a capsulei articulatiei scapulohumerale (dintre omoplat si humerus). Ea este favorizata de factori congenitali (spatiu prea stramt intre tendoanele rotatorilor si bolta osoasa subacromiala, de exemplu) sau este dobandita (utilizarea profesionala sau sportiva excesiva a articulatiei umarului). Simptomele pot fi mai mult sau mai putin accentuate: durere a umarului, fara ca miscarile acestuia sa fie limitate, din cauza unei tendinite a muschiului supraspinos sau a muschiului lung al bicepsului; durere acuta a umarului, cu limitarea totala a miscarilor acestuia, legata de o bursita (inflamatie a bursei seroase); blocarea umarului, sau algodistrofia, cauzata de o capsulita retractila (retractia si ingrosarea capsulei articulare a umarului); in cursul acestei afectiuni foarte dureroase, miscarile umarului sunt aproape imposibile (umar intepenit); umar pseudoparalitic, provocat de o ruptura tendi-noasa, frecventa la sportivi; durerea este slaba, dar subiectul se afla in incapacitate de a misca umarul. Acesta consta, dupa caz, in administrarea de antiinflamatoare pe cale locala (pomada, infiltratii), orala sau intramusculara si pe kineziterapie. De asemenea, se poate practica o punctie a lichidului inflamator sau repararea chirurgicala a tendonului rupt.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Pericardita - enciclopedia universala

Pericardita:  Inflamatie a celor doua foite ale pericardului seros. Cele mai multe pericardite sunt de origine infectioasa. Unele pot totusi sa evidentieze o conectivita (boala a tesutului conjunctiv al diverselor organe) sau uneori un cancer. Se disting trei forme de pericardita: pericardita acuta, peri-cardita uscata si pericardita cronica constrictiva. Pericardita acuta este o inflamatie a peri-cardului seros care conduce de cele mai multe ori la aparitia de lichid intre cele doua foite ale sale, in cavitatea virtuala care le separa. Frecvent nu poate fi gasita nici o cauza. In pericarditele acute benigne, este evocat un mecanism imunologic. Cauzele cunoscute sunt o infectie virala (efuziunea lichidiana dintre cele doua foite este limpede) sau microbiana (efuziunea este atunci purulenta), o tuberculoza, un cancer sau un reumatism articular acut. Pericardita acuta se traduce printr-o durere toracica ce se amplifica la inspiratie, asociata fiind cu febra. Evolutia unei pericardite acute benigne este intotdeauna favorabila fara tratament, dar recidivele sunt frecvente. Atunci cand lichidul cuprins in pericard este prea voluminos, pe punctul de a comprima inima si a stanjeni intoarcerea venoasa, sunt practicate punctii. Pericarditele tuberculoase, canceroase, microbiene, reumatismale si conectivitele necesita un tratament specific legat de boala in cauza. Pericardita uscata este o inflamatie a pericardului si uneori constituie doar stadiul initial al unei pericardite acute cu efuziune. Pericardita cronica constrictiva este o inflamatie a pericardului se traduce printr-o ingrosare importanta a constituentilor pericardului, realizand un adevarat invelis care strange inima si stanjeneste umplerea ei. Este vorba de o complicatie rara a unei pericardite acute tuberculoase, care poate sa se instaleze in cateva luni sau in cativa ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Peridural - enciclopedia universala

Peridural:  Tehnica de anestezie locoregionala constand in injectarea unei solutii de anestezic in spatiul peridural (intre vertebre si dura mater, invelisul meningean cel mai exterior). Ea poate fi realizata in regiunea cervicala, dorsala, lombara sau sacrala. In regiunea lombara, peridurala este indicata in cursul operatiilor ginecologice, ale cailor urinare sau ale membrelor inferioare, mai rar ale cailor digestive (apendicectomia, de exemplu). Ea este utilizata, de asemenea, la pacientii debilitati, pentru a diminua durerile postoperatorii in urmatoarele doua zile dupa operatie si, in cursul nasterilor, pentru atenuarea durerilor unei nasteri pe cai naturale sau pentru a realiza o cezariana. Peridurala cervicala sau dorsala permite practicarea operatiilor de tiroida, ale organelor otorinolaringologice, ale arterelor carotide si ale sanului. Contraindicatiile absolute sunt tulburarile de coagulare si luarea de medicamente anticoagulante, hipovolemia (diminuarea volumului sangvin) si hemoragia. Contraindicatiile relative sunt febra si orice stare infectioasa in momentul anesteziei, malformatiile coloanei vertebrale, precum si unele boli cardiace. Produsul injectat impregneaza radacinile nervoase si anesteziaza nervii care conduc senzatia dureroasa. Numarul nervilor blocati depinde de cantitatea de lichid injectat. O peridurala este convenabila pentru operatii cu durata maxima de 2-3 ore; dupa acest rastimp, pacientului ii vine greu sa suporte imobilizarea si reclama un sedativ. In schimb, atunci cand dozele sunt mai mici (nastere pe cai naturale sau analgezie postoperatorie), peridurala poate dura mai multe ore, chiar una sau doua zile. Pozitia pacientului este aleasa in functie de starea sa si de obiceiurile anestezistului: pentru a primi injectia, pacientul poate sa se afle fie in pozitie sezand, fie lungit pe o parte, cu gambele aduse la barbie. La femeile in curs de a naste, peridurala se aplica in momentul in care dilatatia colului uterin a ajuns intre 3 si 5 centimetri. Esle necesara o dezinfectie riguroasa a locului pe care va fi punctul de injectare, urmata de o anestezie locala care sa permita insensibilizarea pielii. Injectia este realizata dupa amplasarea unei perfuzii intravenoase si sub controlul tensiunii arteriale si ritmului cardiac. O peridurala poate declansa o scadere a tensiunii arteriale si/sau frisoane in timpul interventiei, precum si o retentie tranzitorie a urinei dupa interventie, ceea ce necesita adesea o sondare vezicala. Durerile de cap, rare, se trateaza cu analgezice si odihna. Un hematom peridural, eveniment exceptional daca contraindicatiile sunt respectate, poate antrena o paralizie a membrelor inferioare si necesita un tratament chirurgical de urgenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

Periec - enciclopedia universala

Periec:  Persoana din Sparta antica apartinand unei categorii sociale de oameni liberi, dar lipsiti de drepturi politice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera P

« 63 64 65

66

67 68 69 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct