Enciclopedia universala

articole cu litera Q - pagina 4

Quadrivium - enciclopedia universala

Quadrivium:  Grup de obiecte cuprinzand aritmetica, muzica, geometria si astronomia, care, impreuna cu trivium, formau cele sapte arte liberale, materia de invatamant a scolilor latine medievale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

Quasar - enciclopedia universala

Quasar:  Un quasar este un nucleu galactic activ (galaxie activa) indepartat, care emite enorme cantitati de energie. Quasarii au fost identificati initial ca surse cvasi-punctiforme de radiatie electromagnetica (incluzand unde radio si lumina vizibila), asemanatoare prin aceasta stelelor, mai curand decat galaxiilor, care sunt surse extinse. Asfel se explica numele de quasar, o contractie a denumirii in limba engleza quasi-stellar radio source (sursa radio cvasi-stelara). Natura acestor obiecte a fost initial controversata, ramanand astfel pana in anii 1980. Astazi exista un consens stiintific in aceasta privinta: un quasar este o regiune compacta, cu raza de 10 pana la 10.000 de ori raza Schwarzschild a gaurii negre supermasive din galaxie, alimentata prin discul de crestere. Quasarii arata o deplasare spre rosu foarte mare, efect al dilatatiei metrice a spatiului cosmic dintre quasar si Pamant. Cand deplasarea spre rosu a quasarilor este observata dupa Legea lui Hubble, se deduce ca quasarii sunt obiecte aflate la foarte mare indepartare . Quasarii locuiesc chiar in centrul galaxiilor tinere, active si sunt printre cele mai luminoase, puternice si energetice obiecte din univers. Quasarii emit pana la o mie de ori mai multa energie decat Calea Lactee, galaxie care contine intre 200 si 400 de miliarde de stele. Aceasta radiatie este emisa in spectrul electromagnetic, aproape uniform, de la raze X la raze infrarosu indepartat. Radiatia atinge varful in benzile de ultraviolete optice. Unii quasari sunt, de asemenea, surse puternice de emisie a undelor radio si radiatiei gamma. Quasarii sunt prin excelenta obiecte cosmice foarte indepartate. Cel mai apropiat quasar (din cei peste 120.000 recenzati pana acum se afla la o distanta de 240 megaparseci, adica la aproximativ 780 milioane de ani lumina, iar cel mai indepartat (numit CFHQS J2329-0301, cu un decalaj spectral de 6,3 se gaseste la aproape 13 miliarde de ani lumina. Daca se ia in considerare ca Universul s-a nascut in urma aproximativ 13,7 miliarde de ani, inseamna ca lumina acestui ultim quasar a fost emisa cand Universul avea mai putin de 1 miliard de ani. Astronomii din echipa franco-canadiana care a descoperit acest quasar estimeaza ca masa totala a gaurii negre din centrul sau atinge cam 500 de milioane de mase solare. Cel mai luminos quasar observat vreodata (botezat 3C 273 si aflat in constelatia Virgo) are o magnitudine aparenta de circa 12,9, insa o magnitudine absoluta de -26,7. Asta inseamna ca daca acest obiect celest ar fi la o distanta de aproximativ 33 de ani lumina de Terra, ar lumina la fel de intens precum Soarele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

Quattro - enciclopedia universala

Quattro:  Sistem de tractiune cu cuplare permanenta 4x4, specific autoturismelor Audi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

Quazi - enciclopedia universala

Quazi:  Triburi germanice asezate la inceputul erei crestine in Moravia. Aliati cu marcomanii, au purtat in sec.I-II numeroase razboaie impotriva Imperiului Roman.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

« 1 2 3

4

5 6 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct