Enciclopedia universala

articole cu litera Q - pagina 5

Quenching - enciclopedia universala

Quenching:  Stingerea frontului de flacara in camera de ardere a unui motor cu ardere interna, in apropierea peretilor mai reci ai acesteia, avand ca efect cresterea emisiilor de hidrocarburi nearse din gazele de esapament.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

QUERTZ - enciclopedia universala

QUERTZ:  Standard german de tastatura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

Quinet, Edgar - enciclopedia universala

Quinet, Edgar:  (n. 16 februarie 1803, Bourg, Franta - d. 27 martie 1875, Versailles, Franta) istoric. A facut Colegiul la Lyon, Dreptul si limbile straine la Paris. A tradus, la 23 de ani, in 1825, Herder - Idees sur laphilosophie de l'histoire de l'humanite. Casatorit cu Hermiona, fiica lui Gheorghe Asachi. La Paris a publicat in "Revue des Deux Mondes studii ample reunite ulterior in lucrarea Les Roumains, l'Allemagne et l'Italie, 2 vol., 1839. A fost profesor la Lyon si la College de France (1841-1842) , unde i s-a incredintat cursul de limbi si literaturi ale Europei Meridionale. Scriitor militant, a fost implicat in Revolutia de la 1848 din Tara Romaneasca, fiind unul dintre marii sustinatori ai drepturilor romanilor, pe carel le-a aparat in lucrarea Les Roumains, 1857, in traducere Istoria romanilor, 1866, studiu amplu si sistematic asupra istoriei, starii sociale si organizarii politice a Principatelor Dunarene, aparut si in versiune romaneasca (1887) . In perioada exilului (la Bruxelles, din 1851) s-a apropiat de istoria, limba si literatura romanilor, pe care le-a cunoscut atat direct, prinvizitele facute in Principatele Romane, cat si cu ajutorul sotiei sale, Hermiona, fiica scriitorului sicarturarului moldovean Gheorghe Asachi. Ulterior (1877-1882) , Hermiona avea sa publice editia completa a operelor lui E. Quinet in 30 de volume. Cetatean de onoare al Romaniei (1866) si membru de onoare strain al Societatii Academice Romane (1869) . Alte lucrari: De la Grece moderne et de ses rapports avec l'Antiquite, 1830; Le systeme politique en Allemagne, 1831; Examen de la vie de Jesus, 1838; Genie des religions, 1842; La Revolution de l'Italie, 1852.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

QWERTY - enciclopedia universala

QWERTY:  Numele unei tastaturi provenit din cele sase litere din stanga, de pe randul de sus al tastelor alfabetice, la cele mai multe tastaturi. O alternativa poate fi tastatura DVORAK, considerata mai eficienta, dar QWERTY are avantajul de a fi mai familiara. in afara de aceasta consideratie, este de departe cea mai raspandita dintre cele doua. QUERTY este un standard englez de tastatura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera Q

« 2 3 4

5

6 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct